Prijateljstvo, miqësia, friendship – divno zvuči na sva tri jezika

Čas na otvorenom za mlade iz Vranja koji uče engleski i mlade iz Bujanovca i Preševa koji unapređuju svoje znanje srpskog jezika održan je juče u zoološkom vrtu u selu Ćukovac kod Vranja. Pored toga što su radili na odabranim jezicima, vežbajući ih uz imena životinja i svega sa čime su se sreli u ovom predivnom mestu u prirodi, radili su i na međusobnom razumevanju i toleranciji, koji su neophodni za život mladih u sredinama kakve su opštine na jugu Srbije. Na javnom času o jezičkim veštinama učili su o važnosti upotrebe ovih veština u svakodnevnom životu i komunikaciji sa ljudima iz svog okruženja.

Oduševljeni prilikom da uče jezike koji su im više nego potrebni za život i rad u sredinama u kojma žive, rado su se odazvali na poziv da čas srpskog i engleskog održe zajedno. Pokazali su da za razumevanje nije bitan jezik kojim se govori, već želja da uče, rade, rastu, druže se i razvijaju u svakom smislu sa svojim vršnjacima, bez obzira na to koji im je maternji jezik.

Mnogima od njih ovo je bila prva poseta nekom zoološkom vrtu, pa se nije moglo sakriti oduševljenje pri susretu sa tigrovima, zebrom, kamilom, flamingosima i mnogim egzotičnim pticama, kao i ostalim životinjama koje su imali priliku da vide.

Ova aktivnost sprovodi se u okviru projekta Amplifying Local Voices for Equitable Development (ALVED) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovode Peaceful Change initiative i People in Need u partnerstvu sa Građanskim Inicijativama, PEN – Peer Educators Network i NVO Aktiv.