Prikazan dokumentarac “Zaboravljene žrtve”

Beograd, 31, maj 2023. godine

Dokumentarni film “Zaboravljene žrtve”, koji govori o četiri porodice koje su izgubile nekoga u ratovima tokom 1990-ih u Srbiji, Kosovu i Severnoj Makedoniji, ili su i sami bili direktne žrtve, emitovan je na kanalu Euronews Srbija 27. i 28. maja.

Film, u produkciji BIRN-a, prikazuje kontinuirani neuspeh sistema u tri zemlje da odgovore na potrebe civilnih žrtava rata, više od dve decenije nakon okončanja sukoba.

Film prati Bekima Gašija i Slavicu Popović sa Kosova, i Androniku Jovanovsku i Skendera Zimberija iz Severne Makedonije u njihovoj decenijama dugoj borbi da saznaju ko je ubio njihove najmilije, dobiju odštetu od države, i dobiju neku vrstu priznanja za svoje patnje.

U filmu oni objašnjavaju kako se osećaju napušteno i izdano od strane svih ključnih aktera – uključujući sopstvene države i međunarodnu zajednicu.

Dok su neki, poput Gašija, na kraju dugotrajnog procesa reparacije, većina verovatno nikada neće dobiti nikakvu nadoknadu. U većini balkanskih zemalja materijalna odšteta je moguća putem građanskih tužbi nakon što se na sudu donese pravosnažna osuđujuća presuda. Uz spori tempo suđenja za ratne zločine i pravne izazove, oni koji su dobili odštetu su manjina.

Film se takođe bavi tekućim suđenjem bivšim borcima Oslobodilačke vojske Kosova i problemima koje neke srpske žrtve rata imaju sa međunarodnim advokatima koje su im dodelile Specijalizovana veća za Kosovo u Hagu. 

Film je finansirala Evropska unija i uključuje intervjue sa udruženjima žrtava, pravnim stručnjacima, aktivistima civilnog društva, advokatima i predstavnicima vlasti.

Film „Zaboravljene žrtve“ proizveden je u okviru projekta „Jačanje inkluzivnih glasova žrtava, transformisanje narativa“ i finansiran je od strane Evropske unije. Film je produciran od strane BIRN-a, a partneri na projektu su Građanske inicijative, Integra, Nova društvena inicijativa, PAX i Međunarodni centar za tranzicionu pravdu (ICTJ).