Priključite si inicijativi ” Odbranimo reke Stare Planine”

Beograd, 10. avgust 2018. godine –

Priključite se inicijativi „Odbranimo reke Stare Planine“ koja ima za cilj očuvanje reka Stare Planine od mini hidroelektrana i ekocida koji im preti.

Do sada je inicijativu podržalo 33 udruženja, 3 eminetna profesora sa Biološkog, Šumarskog i Poljoprivrednog Fakulteta u Beogradu i skoro 10.000 građana.

Za 2. septembar 2018. godine zakazan je veliki protestni skup u Pirotu protiv izgradnje mini hidroelektrane. Građanska inicijativa „Odbranimo reke Stare Planine” Vas poziva da u što većem broju uzmete učešće u skupu, jer im je svaka pomoć značajna i dobrodošla.

Osim prisustva pomenutom skupu, o drugim načinima na koje možete pružiti svoju podršku ovoj inicijativi možete pročitati u pismu aktivista grupe „Odbranimo reke Stare Planine“koje prosleđujemo.

„Borba za očuvanje reka Stare Planine, predstavlja samo početak i širiće se dalje na druga područja, gde je uzajamna podrška svih nas za očuvanje prirode naše zemlje, potrebna“, navodi se u pismu.

Građanske inicijative kao i uvek do sada, podržavaju napore građana da država njihov glas, ne samo čuje, već i uvaži. Učešće javnosti u procesima donošenja odluka, posebno onih koji se tiču lokalnih zajednica jedan je od stubova demokratskih društava. Na žalost, svedoci smo, da iako mehanizmi za dijalog formalno postoje, u praksi se retko ili skoro uopšte ne primenjuju, dok se odluke donose u netransparentnim procesima, bez obrazloženja, a često uz vrlo otvoreno zastupanje stavova koji se kose sa javnim interesom. Zbog toga, Građanske inicijative, pozivaju i Vladu Republike Srbije i lokalne samouprave da sa ovakvim praksama prestanu.

Pismo građanske inicijative ” Odbranimo reke Stare Planine”