PRimena – PRaćka 2019. drugi dan

Beograd, 15. novembar 2019. godine  

Četvrta konferencija „Praćka – trendovi u komunikacijama za aktivne građane“ okupila je u Beogradu aktiviste civilnog društva, novinare, stručnjake i predstavnike IT sektora. Ovogodišnja PRaćka imala je za cilj da kroz razgovor uočimo kako da PRomenimo naš ustaljeni način razmišljanja, pronađemo nove ideje i pristupe i PRimenimo nove metode u prevazilaženju prepreka.

PRimena

Tehnologija za opšte dobro

Drugog dana konferencije najpre se razgovaralo o digitalnoj transformaciji OCD sektora.

Na panelu “Tehnologija za opšte dobro“ najpre je Tamara Klarić iz Nurdora, autorka kampanje „Pruži korak“ pojasnila kako se došlo do toga da ovu aplikaciju „skine“ oko 200.000 ljudi. Ona je naglasila da se zapravo na ceoj akciji radilo punih 10 meseci i održano preko 100 sastanaka.

„Osnovno pitanje sa kojim smo se suočavali je šta mi možemo da uradimo da bi ljudi, a pre svega donatori želeli da učestvuju u našoj akciji „prodaj korak“, rekla je Klarić.

Elvir Burazerović, predstavnik organizacije ORKA, naglasio uje da je njihov cilj povezivanje ljudi, životinja i prirode.

„Ne želimo da pričamo priče koje niko ne razume. Hoćemo da dopremo do ljudi“, kazao je Burazerović.

Kako Google može da vam pomogne?

Stevan Marković iz TechSoup Balkans je naveo da je ova organizacija u celom svetu podelila oko milion softvera organizacijama civilnog društva, od tog oko 40.000 na Balkanu. On je dodao da veliki problem nastaje kada taj softver treba implementirati ali da TechSoup radi na rešavanju ovog problema.

„Nije pitanje hoćete li ili nećete da krenete u ovaj proces. Jednostavno morate, jer u suprotnom ispadate iz igre“, naglasio je Marković.

Pogled u budućnost

Na panelu „Pogled u budućnost“ o tome kako će tehnologija promeniti svet komunikacija u narednih pet godina govorili su Miloš Paunović (Nordeus), Mirjana Vladisavljević (Balkan Tube Space)

i Maša Milutinović, ekspertkinja za drštvene mreže.  Zašto bi nas iko pratio na više naloga ukoliko na svim mrežama objavljujemo isti sadržaj i govorimo isto? To je pitanje koje su govornici postavili svim učesnicima i podstakli ih na razmišljanje kome se obraćaju kada koriste društvene mreže.

Radionice

PRaćka je završena radionicama o tome kako izgraditi odnos sa novinarima (Sa novinarima na ti – Divna Prusac, NDNV), kako da efikasno koristimo društvene mreže sa minimalnim ili nikakvim budžetom (Online promocija – No money, no problem! Tijana Banović, ekspertkinja za društvene mreže) i kako da razvijemo dobre ideje (Idejologija – Nadežda Milenković, kreativna direktorka).