Projekat “Isključi predrasude” u Nišu zatvoren finalnim događajem

Niš, 29. mart 2018.-  Pred više od sto učenika i profesora građanskog vaspitanja iz pet srednjih škola iz Niša, u svečanoj sali gimnazije “Stevan Sremac” održan je završni događaj projekta Isključi predrasude koji sprovode Građanske inicijative uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Tokom proteklih nekoliko meseci, radionice promišljanja održane su u okviru časova građanskog vaspitanja za sto dvadeset učenika iz pet niških srednjih škola: Elektrotehničke, Medicinske, Umetničke, gimanzija Stevan Sremac i Bora Stanković. Cilj ovih radionica bio je da mladima približe teme demokratije kroz promišljanje, dijalog i argumentovanu raspravu o opasnostima radikalnog ekstremizma i govora mržnje. Nastavnici su obučeni za sprovođenje nastavne metode promišljanja koju mogu koristiti i za obradu drugih sličnih kontroverznih tema, a učenici su nakon časova sami osmišljavali i realizovali školske akcije kako bi i ostalim učenicima približili teme ekstremizma i govora mržnje čime je podstican njihov aktivizam.

Direktor Gimnazije “Stevan Sremac” Milan Stojanović izrazio je zadovoljstvo što je njihova škola učestvovala u realizaciji ovog pojekta, jer se u okviru redovnog školskog programa ne obrađuju teme prevencije radikalnog ponašanja, posebno kod mladih ljudi. Nakon uvodnih reči direktora škole i predstavnika Misije OEBS u Srbiji, usledilo je predstavljanje utisaka i zaključaka nastavnika i učenika. Poseban utisak na sve prisutne ostavio je apel učenika Gimnazije Stevan Sremac medijima o tome da hitno preispitaju svoju ulogu i odgovornost u procesu jačanja radikalnih i netolerantnih trendova u Srbiji.

Nakon dodele sertifikata učenici su učestvovali u diskusiji zajedno sa Bojanom Selaković, programskom direktorkom Građanskih inicijativa, Tatjanom Matijaš, profesorkom građanskog vaspitanja u Srednjoj saobraćajnoj školi u Beogradu i Milanom Stefanovićem iz udruženja Protecta iz Niša. U interaktivnoj diskusiji učenici su izneli mišljenje da je borba protiv ekstremizma važna, ali teška.

Milan Stefanović je predstavio praktične manifestacije ekstremističkog delovanja, vidljive na svakodnevnom nivo. Istakao je da ako se na ekstremizam ćuti, on se oseti na sopstvenoj koži, te da je zbog svojih često drugačijih stavova, to i lično iskusio. Milan je pozvao mlade da sami misle i ne veruju svemu što čuju, da propituju svoje stavove i mišljenja.

„Danas ste se u Nišu dogodili Vi. Naučili ste nešto i danas nije gotovo, učimo svaki dan, jer se aktivizam nikada ne završava. Traje svaki dan. Aktivisti moraju da budu hrabri da bi uticali na promenu“, istakla je Tatjana Matijaš.

Bojana Selaković je zaključila diskusiju time što je pozvala mlade da misle svojom glavom, budu kritični prema sebi i drugima, podstiču rešavanje problema u svojoj okolini i imaju pravo na različito mišljenje sve dok time ne povređuju ljudska prava drugih. “Ti principi za vas su važni i sada i u bilo kom drugom životnom dobu, bez obzira na to čime se budete bavili i gde budete živeli”, naglasila je Selaković.
Događaju su prisustvovali i predstavnici niških udruženja koja rade sa mladima: Protecta, Otvoreni klub, Indigo i Mladi ambasadori koji su pozvali učenike pet srednjih škola da se uključe u njihov rad.