Promocija romana “Smeh pod vešalima: Sve što ste želeli da ne znate o ratu na Kosovu”

Pozivamo vas na promociju romana „Smeh pod vešalima: Sve što ste želeli da ne znate o ratu na Kosovu“, autora Radeta Radovanovića.

Promocija će biti održana u sredu, 29. decembra od 19 časova u Prostoru „Miljenko Dereta”, Dobračina 55, Beograd.

Roman Radeta Radovanovića “Smeh pod vešalima” objavljen je u isto vreme u Beogradu, Zagrebu i Prištini, predstavlja svedočanstvo o vremenu Miloševićevog režima, govori o zločinima na Kosovu sa kojima ne želimo da se suočimo – pitajući se : Ko su heroji, a ko žrtve ?

Na promociji će govoriti:

  • Aleksandar Jovanović Ćuta, aktivista Ekološkog ustanka
  • Dejan Atanacković, pisac
  • Dušan Petričić, karikaturista
  • general Blagoje Grahovac
  • Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku
  • Rade Radovanović, autor romana

Moderatorka: Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih inicijativa

Rade Radovanović je poznati novinar i dramski pisac. Bio je urednik programa Radio Beograda, šef biroa Radija Slobodna Evropa (RSE) za Srbiju, radio je na televiziji godinama… Jedan je od osnivača Građanskih inicijativa. Autor je legendarne drame Original falsifikata”. Kako kaže za sebe antinacionalista, antifašista i antirasista”.

Odlomak iz romana

Što je Kosovo više „branjeno i oslobađano“od „šiptarskih terorističkih snaga“, to je mrtvih i proteranih Albanaca, ali i mrtvih i kidnapovanih Srba, bivalo sve više. Pod komandom odabranih Vođinih ratnika, polovinom devedeset osme, srpske policijske i vojne snage čine sve masovnije i sve brutalnije zločine nad Albancima. Po planu etničkog čišćenja i razrađenoj proceduri, tenkovskim granatama razaraju sela, pljačkaju i pale kuće, proteruju i ubijaju.