Prvi Eko bazar u Pančevu

15.avgust, 2017.godine – Sutra, u sredu 16. avgusta organizacija za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva Connecting  organizuje prvi po redu Eko bazar pod sloganom „NOVA ENERGIJA“, uz podršku Trag fondacije i Grada Pančeva.

Bazar će se održati u novoj zelenoj oazi našeg grada, dvorištu Streljačke družine 1813, i ugostiće veliki broj talentovanih mladih ljudi i socijalnih preduzeća, organizacija civilnog društva, „zelene“ stručnjake, dizajnere, arhitekte i pančevačke muzičare.

Eko bazar 2017 imaće prodajno – edukativni karakter i biće posvećen zaštiti životne sredine. Centralne teme bazara su reciklaža i „zelena ekonomija“ koje predstavljaju razvojnu šansu Pančeva i Srbije. Navedene teme obradićemo kroz 5 tematskih celina: Zona Zelenih Biznisa, Zelena Edu Zona, Eko Paviljon za Decu, Green Movie Zona, Muzička Zona.

 

Program Eko bazara

17.30 – 22.00 Eko Bazar Zona

– upoznajte se sa našim i vašim izlagačima, koji će vam se predstaviti sa svojim kreativnim proizvodima, od džema do lokomotive.

17.30 – 18.30  Zelena Edu Zona – Radionica: Šta su gradske zajedničke bašte?

– družeći se sa sjajnom Katarinom Milenković iz „Ama – Centra za negu čoveka i prirode“ saznajte šta je sve potrebno da bi se pokrenulo baštalište u našem gradu.

17.30 – 18.30 Eko Paviljon za Decu – Radionica: Da li ste spremni za kompostiranje?

– Rade Mašić je uvek i svuda zadužen za decu. Uhvatite vaše ćere i sinove za ruke i pravac u Eko dvorište. Vreme je da se kompostiramo!

18.30 – 20.00 Panel diskusija – „Pančevo: Pametni grad“

– najpoznatija zelena aktivistkinja u našem gradu Violeta Jovanov Peštenac moderira panel na kojem će učestvovati, redom:

  • Žaklina Živković [Grupa za analizu i kreiranje javnih politika] bavi se istraživanjem o zelenoj ekonomiji u Srbiji
  • Nataša Gligorijević [Centar za održivi razvoj Srbije (CORS)] govoriće o modelu „zelenih“ javnih nabavki
  • Iva Marković [Zelena omladina Srbije] govoriće o zelenim radnim mestima i potencijalima za zapošljavanje mladih
  • Liljana Konevski [Pokret gorana i centar volontera Pančevo] govoriće o projektu IPA “Eko Tamiš: novi turistički proizvod” o stvaranju ekološko-turističkog proizvoda Pančeva
  • Gordana Vlajić, urednica i novinarka dečijeg časopisa [Ekopedija]
  • Dragan Srećković, Trag fondacija

biće zanimljivo, dajemo časnu zelenu reč!

19.45 – 21.00 Green Movie Zona – Film: Taking Root: The Vision of Wangari Maathai

– jedinstvena prilika da zavirite u jednu od najstarijih zgrada u našem gradu i uživate u bioskopskoj atmosferi. Od 19.45 gledamo divan autobiografski film o Wangari Maathai, ženi koja je vratila dostojanstvo svojoj zemlji. Ženi koja je dobila Nobelovu nagradu za MIR 2004 godine!

21.00 – 22.00 Muzički program

– naši drugari/ice iz Sindroma u četvrtak sviraju na Beer festu, spremaju se za kidanje! Promena termina im ne odgovara i neće moći da se druže sa nama. Mi od našeg muzičkog programa ne odustajemo i zato očekujte neočekivano, Vidimo se na dens floru od 21h!