Sa Okruglog stola u Zaječaru – Medijski zakoni se ne poštuju

TACSO by Civic Initiatives header

ZAJEČAR, 08. april 2016.  – Kriterijumi za dodelu sredstava lokalnih samouprava za medijske projekte, propisani zakonom, u najvećem broju slučajeva se ne poštuju, već se interno stvaraju novi, o kojima se mediji ne obaveštavaju, upozorio je danas suvlasnik ZA medija Dušan Vojvodić. On je, na okruglom stolu o slobodi medija, upozorio da zakom nije zamišljen da bude socijalna kategorija, jer je glavni argument kad se nekom mediju dodeljuju sredstva: “Pa moramo, njih ima 70”. Da, ima ih 70, ali imaju jednu kameru. Oni neće opstati dobili ili ne dobili novac. Dobijanjem sredstava na taj način se podržava agonija nekih medijskih kuća koje nemaju osnov da opstanu na tržištu, rekao je Vojvodić. On je ukazao i da se došlo u situaciju da se na konkursima dodeljuju iznosi 50-60 i više miliona dinara, i da to radi komisija sastavljena “ad-hok” “i niko ne preuzima nijedan oblik odgovornosti za bilo koju grešku koju napravi prilikom dodele sredstava”.

Mediji Zaječar 8.april 2016

Fotografija preuzeta sa www.zamedia.rs

Direktorka Građanskih incijativa Maja Stojanović konstatovala je da su medijske slobode osnova za bilo kakvu vladavinu prava i borbu protiv korupcije, i da zato treba pokušati da se u tom smeru okrene i javna debata. Ona je kao primer navela agenciju Tanjug koja, po zakonu, ne postoji “na papiru”, ali je ima i “gledamo o čemu oni izveštavaju, prensoe ih mediji”.

Prema mišljenju potpredsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije Dragana Janjića, nakon izlaska države iz medija vrlo malo opština uopšte hoće da se potrudi da nađe nove modele za finansiranje. Lokalne samouprave, istakao je Janjić, izbegavaju da iskoriste sve mogućnosti… Mnogi od njih posmatraju situaciju kao “samo ono što je naše, gde možemo direktno da naredimo, e to ćemo da plaćamo. A to nisu njihove pare, to su pare svih nas”, ukazao je Janjić.

Izvor: FoNet

Video priloge i više o aktivnostima i projektu HomoEuropeanus na linkovima ispod

homoeuropeanus_logo

 

 

Freedom house logo

NUNS logo color