Saopštenje Kuće ljudskih prava i demokratije povodom serije sprečavanja projekcije filma „Albanke su naše sestre“

Saopštenje Kuće ljudskih prava i demokratije povodom serije sprečavanja projekcije filma „Albanke su naše sestre“

Beograd, 23.jun 2017.godine – Kuća ljudskih prava i demokratije izražava zabrinutost zbog sve učestalijih incidenata koji su usmereni na sprečavanje događaja čiji je cilj upoznavanje javnosti sa nedavnom prošlošću. Poslednji u nizu je ometanje prikazivanja dokumentarnog filma „Albanke su naše sestre“ u Nišu i Kraljevu, koji govori o antiratnim aktivnostima i srpskim dezerterima koji su odbili da ratuju na Kosovu 1999. godine.

U produkciji filma učestvovale su renomirane domaće i međunarodne organizacije: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i Forum ZFD uz podršku delegacije Evropske unije.

Film je posvećen ljudima koji su svojim gestom iskazali veliku moralnu odgovornost i građansku hrabrost u vreme masovnog kršenja ljudskih prava, uključujući i ratne zločine. Sprečavanje projekcije ovog filma i benevolentan odnos društvenih aktera prema tome, predstavlja negiranje otpora pojedinaca ratnoj politici Beograda. Na taj način se odgovornost pojedinaca prebacuje na celo društvo.

Prošlo je skoro 20 godina od ratnih zbivanja na Kosovu i zato danas nije dovoljna samo reakcija policije, već je neophodno stvarati političko i socijalno okruženje u kome je moguće otvoriti pitanje prošlosti što podrazumeva da se čuju i različitia mišljenja.

Kuća ljudskih prava i demokratije zahteva od institucija Srbije, pre svega Vlade i predsednika Srbije, da obezbede uslove za neometano prikazivanje filma. Neophodno je pod hitno zaustaviti napade na organizatore projekcija, producente i druge aktere u distribuciji ovog filma u Srbiji.

Savez udruženja Kuća ljudskih prava i demokratije čine: Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku