10 Feb Saopštenje: SNS vrši pritisak na slobodne medije u Vranju

Vranje, 10. februar 2020. godine – Najava Gradskog odbora SNS u Vranju da će formirati tim za podnošenje krivičnih prijava protiv pojedinih medija, predstavlja otvoren pritisak na novinare, medije i pravosuđe u ovom gradu. Građanske inicijative se obavezuju da će, kroz aktivnosti nedavno osnovanog Medijskog skloništa u Vranju, pružiti pravnu, finansijsku i druge vrste pomoći svim lokalnim novinarima i medijima koji svoj posao obavljaju u skladu sa standardima profesije, u ovom i u drugim sličnim slučajevima.

Na konferenciji za medije u četvrtak, 6. februara, član GO SNS Vranje Milan Ilić saopštio je da se planira formiranje pravnog tima “koji će na sve te uvrede, klevete i laži odgovoriti krivičnim prijavama po krivičnom zakonu po kome se predviđa kazna zatvora do tri godine”. Ilić je rekao i da su protiv nekih urednika i novinara već u pripremi tužbe i i pozvao “ tužilaštvo da samo radi po zakonu”.

Slobodno, odgovorno i profesionalno novinarstvo omogućava građanima nepristrasno informisanje, a pretnje krivičnim prijavama protiv medija koji rade na ovaj način predstavljaju pokušaj cenzure. Medijska skloništa formiraju se u svrhu zaštite lokalnih novinara i medija od pritisaka kako bi mogli slobodno da se bave svojom profesijom u skladu sa normama Etičkog kodeksa.

Pozivamo relevantne institucije u pravosuđu da rade u skladu sa Ustavom i zakonima i ne podležu pritiscima partije na vlasti, a vladajuću Srpsku naprednu stranku da, u skladu sa nedavno usvojenom Medijskom strategijom, prestane sa pritiscima na nezavisne medije.