Saopštenje za javnost povodom pokretanja postupka protiv Filipa Vukše

Saopštenje za javnost povodom pokretanja postupka protiv Filipa Vukše

Postupci protiv građana koji preuzimaju odgovornost za poboljšanje uslova u lokalnoj zajednici ne smeju se tolerisati!
Beograd, 4.septembar – Građanske inicijative osuđuju pokretanje postupka protiv Filipa Vukše i Udruženja građana Imamo plan zbog obnavljanja dva stajališna stuba na okretnici i dodatih info mapa o prevozu u Ustaničkoj ulici u Beogradu.
Uloga aktivnih građana u savremenim demokratskim društvima, pored učešća u procesima donošenja odluka, jeste i ukazivanje na probleme u lokalnoj zajednici, ali i nuđenje konkretnih rešenja predstavnicima vlasti. Građani koji se uključuju u aktivnosti kojima se podstiču javne institucije i preduzeća da obavljaju svoj posao, ključna su karika svakog razvijenog i zdravog društva, naročito ukoliko i sami preuzimaju odgovornost za svoje zajednice tako što i svoje resurse stavljaju na raspolaganje u svrhu dobrobiti svojih sugrađana.

Filip Vukša je takav građanin. On nije samo posmatrač i kritičar institucija i vlasti, već neko ko istinski želi da Beograd postane lepše mesto za život, i preduzima vrlo konrektne aktivnosti da se to i ostvari.. Umesto da njegovi napori budu pohvaljeni, najpre su njegove prijave inspekciji za drumski saobraćaj o neregularnostima u izvođenju javnog saobraćaja u Beogradu sabotirane, a sada je i pokrenut postupak protiv njega. Ovakvo ponašanje nadležnih institucija podriva, umesto da podstiče uključivanje građana u njihov rad.

Smatramo neophodnim revidiranje stavova gradskih vlasti u reakcijama na pozitivne doprinose građana.
Građanske inicijative prepoznale su trud i zalaganje Filipa Vukše i 2012 godine i dodelile mu Mladgrad – specijalno priznanje za lični doprinos poboljšanju položaja mladih u lokalnim zajednicama. Pozivamo i građane i organizacije civilnog društva da se priključe ovoj reakciji i pokažu da se ovakvo reagovanje gradskih organa na doprinos građana ne sme tolerisati.

Građani i Direkcija za javni prevoz umesto što prijavljuju aktivnosti usmerene na dobrobit građana i samog grada Beograda, moraju da nađu način da ih ohrabre i nagrade a Sekretarijat za inspekcijske poslove treba da obustavi postupak protiv Filipa Vukše.

Za više informacija kontaktirajte:

Građanske inicijative,
011/3398 637, civin@gradjanske.org