Sastanci Međusektorske grupe za slobodu izražavanja i medija NKEU i Matrica slobode medija

MATRICA SLOBODE MEDIJA

 

Beograd, 25. januar 2018. godine – U okviru projekta “Protecting Media Freedom and Freedom of Expression in the Western Balkans”, Građanske inicijative I partner na projektu, novinska agencija FoNet, do sada su radile na kreiranju Matrice slobode medija – online alata za praćenje medijskih sloboda i organizovale prvi, od tri predviđena, sastanka Međusektorske grupe za slobodu izražavanja i medija Nacionalnog Konventa o EU.

Ideja pokretanja Matrice slobode medija je povećanje poštovanja slobode izražavanja i medija, kao i olakšavanje praćenja planiranih mera i efektivnosti primena u oblasti slobode medija tokom procesa evropskih integracija.

On-line platforma za praćenje razvoja slobode medija kroz EU integracije obezbediće praćenje postojećih i potrebnih mera u poglavljima 5 (Javne nabavke), 8 (Politika konkurencije), 10 (Informaciono društvo i mediji), 23 (Pravosuđe i osnovna prava), 28 (Zaštita potrošača i zaštitita zdravlja) i 32 (Nadzor finansija). Matrica slobode medija ima za cilj povećanje javne svesti o zakonima i praksama koje štite slobodu izražavanja.

Matrica slobode medija pruža svim relevantnim OCD i medijskim akterima jednostavan mehanizam za praćenje, razmenu informacija, objavljivanje izveštaja o merama unutar poglavlja 5, 8, 10, 23, 28 i 32. On-line platforma će sadržati i bazu podataka o svim koracima u ovim oblastima koje je uradila država, uključujući novinare i druge medijske aktere. Pored toga, Matrica na jednom mestu sakuplja I sve konkretne primere kršenja medijskih I sloboda govora u Srbiji, čineći jedinstvenu I preglednu bazu podataka, koja će, po završetku, služiti I kao zagovaračka platforma I alat za pozivanje države na odgovornost.  Matrica je završena i biće svečano predstavljena na konferenciji za medije naredne nedelje. Matrica će se konstantno ažurirati novim podacima.

Takođe, uvodni sastanak Međusektorske grupe za slobodu izražavanja i medija NKEU održan je krajem decembra. Nakon sastanka usledila je konferencija za medije na kojoj je predstavljena Matrica slobode medija. Naredna dva sastanka održaće se u ponedeljak, 26. marta u Zgradi Narodne Skupštine RS. Mehanizmi zaštite novinara su tema koju će pokriti ovaj sastanak.

Treći sastanak, koji će se baviti konkurencijom u oblasti medija održaće se u petak, 30. marta u Kući ljudskih prava i demokratije.

Kapacitet Međusektorske grupe za slobodu medija i izražavanja je znatno ojačan, što se može zaključiti po prilivu novih članova nakon prvog održanog sastanka I velikom interesovanju za naredne sastanke.

Partner na projektu, novinska agencija FoNet, proizveo je više desetina tekstova na temu slobode izražavanja i medija.

Matricu slobode medija možete naći ovde

 

Ovaj projekat finansira Evropska unija kroz program malih grantova “Zaštita slobode medija i slobode izražavanja na Zapadnom Balkanu” koju realizuje Udruženje hrvatskih novinara u okviru regionalnog projekta “Regionalna platforma za zapadni Balkan za Zagovaranje medijske slobode i novinarstva “, koja se sprovedi kroz partnerstvo šest regionalnih novinarskih udruženja – Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara BiH, Udruženje hrvatskih novinara, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije i Savez medija Crne Gore.