Selektivno primenjivanje zakonskog okvira: pravo na slobodu okupljanja

Selektivnost u primeni zakonskog okvira kojim se uređuje pravo na slobodu okupljanja u Srbiji, jedan je od glavnih nalaza Drugog nacionalnog izveštaja o podsticajnom okruženju za razvoj civilnog društva u Srbiji. Najnovija okupljanja građana na platou ispred Narodne skupštine Republike Srbije upravo to i potvrđuju. 2. aprila, članovi inicijative Ne da(vi)mo Beograd sklonjeni su sa platoa Narodne Skupštine Republike Srbije, na osnovu člana 2, stava 4 Zakona o okupljanju građana, koji kaže sledeće:

Javni skup se ne može održavati u blizini Savezne skupštine i Narodne skupštine Republike Srbije neposredno pre i u vreme njihovog zasedanja.

Međutim, isto pravilo izgleda nije važilo za “spontano okupljanje” nekoliko desetina građana ispred iste te Skupštine. Ovi gradjani su okupljanjem pružili podršku usvajanju Lex specialis-a koji se tiče projekta Beograd na vodi, a koji je u to vreme prezentovan na sednici Parlamenta. Na ovaj način, Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom je potvrdilo nekonzistentnost u primeni zakonodavnog okvira kojim se uređuje sloboda okupljanja.