Šira slika: Medijske slobode – opstanak

Novi serijal Šira slika: Medijske slobode – opstanak posvećen je ugroženim medijima i novinarima, kao i uslovima u kojima oni danas rade u Srbiji.

Politički i finansijski pritisci, kao i pretnje i napadi na novinare postali su obeležje naše medijske scene. Ali, uprkos ovim izazovima i preprekama, mnogi nezavisni novinari i redakcije nastavljaju profesionalno da obavljaju svoj posao i pronalaze nove načine samostalnog finansiranja.

U prvoj epizodi ovog serijala, koji se emitovao na televiziji N1, govorila je i naša programska direktorka Bojana Selaković.

Bojana je govorila o, sada već razrađenom sistemu diskreditovanja i targetiranja, kako pojedinaca, tako i organizacija i medija koji kritički govore o vlasti. Taj sistem uglavnom podrazumeva „uperivanje prsta” u te osobe ili organizacije, najčešće od strane najviših državnih funkcionera, nakon čega se uključuju i tabloidi koji to šire, a na kraju se u tu mašineriju uključuju i druge osobe koje su prisutne u javnom prostoru.

Bez slobode medije kao jednog od fundamentalnih ljudskih prava ne možemo da pričamo ni o kakvom napretku društva – Bojana Selaković

 

Takođe je govorila i o proces EU integracija koji, iako pun izazova, i dalje predstavlja jedan od retkih mehanizama kroz koji može da se vrši pritisak na organe vlasti kada su u pitanju ove teme.

Celu epizodu, kao i ostale iz ovog serijala, možete pogledati na YouTube kanalu Keyconnection media produkcije.