Skupštini predata peticiju sa 68.000 potpisa protiv Zakona o referendumu

Beograd, 24. novembar 2021. godine

Više organizacija civilnog društva predalo je danas Skupštini Srbije peticiju sa više od 68.000 potpisa, kojom se protive predlogu Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Direktor kampanja udruženja Kreni-promeni Savo Manojlović rekao je novinarima ispred Skupštine da se tim zakonom “otima” suverenost od građana, pre svega u pogledu narodne inicijative.

“Uvodi se overa potpisa koja podrazumeva da će sada građanske inicijative morati da plaćaju preko preko 1,2 miliona (dinara) ukoliko žele da iznesu neki zakonski predlog. Mi već sada imamo situaciju da već dve godine čekaju neke narodne inicijative, a sada ispada da će građani plaćati preko notara da im se krše njihova ustavna prava”, kazao je Manojlović.

Prema njegovim rečima, to bi ograničilo da se predlaganje zakona vezuje isključivo za političke stranke i bogate pojedince.

“To znači da on jednako finansijski moćno tretira običnog čoveka i neku kompaniju koju osnuje ‘Rio Tinto'”, istakao je Manojlović.

Programska direktorka Građanskih inicijativa Bojana Selaković rekla je da se ta organizacija godinama zalaže za promenu Zakona o referendumu, ali da je ceo proces oko rada na tom zakonu, koji je Vlada Srbije pokrenula 2019. godine, bio “loše vođen i netransparentan”.

“Takozvani pokušaj javne rasprave koji se desio letos nije bio odgovarajući, nije se desio nijedan skup na kome se moglo razgovarati o različitim rešenjima i pristupima u ovom zakonu, a postojala je mogućnost slanja isključivo pisanih predloga na pogrešnu imejl adresu. Nakon toga, mi imao jednu ubrzanu dinamiku da se zakon sa ovakvim rešenjima što brže usvoji”, rekla je Selaković.

Ona je rekla da sa 68.000 potpisa žele da pokažu Skupštini da nema potrebe žuriti sa tim zakonom i da donošenje tako važnih zakona sa rešenjima o kojima nije dovoljno razgovarani “nije dobro i da ostavlja prostor za potencijalne zloupotrebe”.

Peticiju su pokrenuli Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ), Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Beogradski centar za ljudska prava, Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS), kao i Kreni-promeni.

Izvor: Beta