Srbija postala medijski feud nekoliko porodica

homoeuropeanus_logo

Novi Sad – Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović izjavio je danas da je nakon privatizacije i ciklusa projektnog finansiranja medija, Srbija postala medijski “feudski posed”, koji deli nekoliko porodica.

NS 14062016Prema njegovim rečima, ove vreme se u tom smislu ne može porediti sa devedesetim godinama, jer ako se uzme u obzir slobodan prostor za kritiku ispostavlja se da je u vreme režima Slobodana Miloševića bilo “više slobode medija”.

vukasin obradovic“Svedoci smo potpune kontrole medija, smanjenja prostora za društveni dijalog, koji je potpuno proteran iz javne sfere. No, posle dugog perioda ćutanja i anemije, ovo je pokrenulo solidarnost među novinarima i sada se borimo za svoje dostojanstvo, a protiv pritisaka, malih plata i torture”, rekao je Obradović u Novom Sadu.

Kao važnu stvar ocenio je građanske proteste u Beogradu i Novom Sadu i dodao da smatra da vlast u Srbiji ne razume poruku poslatu sa tih protesta, te da će zbog toga Srbija biti suočena sa problemima u sferi medijskih sloboda i u budućunosti.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović predstavio je rezultate istraživanja Medijske koalicije, sažete u Beloj knjizi konkursnog finansiranja, prema kojima postaje vidljivo da je Srbija u 2014. godini, nakon donošenja novog seta medijskih zakona, doživela rast u sferi medijskih sloboda, ali da se taj rast u 2015. “ponovo survao”, i da će se pad nastaviti u 2016. godini.

Prema rečima Sejdinovića, mediji u Srbiji su dotakli “dno medijskog prostora” do te mere da bi “informativni program televizije Pink trebalo početi emitovati posle ponoći, a da se dnevne novine Informer ne bi smele prodavati u krugu od kilometar oko škola”.

nedim sejdinovic

Dodao je da je da vlast u Srbiji ne razume ni pojam javnog medijskog servisa, što se očitava u izjavama tipa “narod je na izborima rekao mišljenje, pa šta je onda čudno što se sprovode smene u medijima”.

“Vlasti u Srbiji ne mogu da shvate da postoje novinari i urednici koji su profesionalci i koji odgovorno obavljaju svoj posao, ne služeći političarima”, kazao je Sejdinović.

Direktorka Novosadske novinarske škole (NNŠ) Dubravka Valić Nedeljković izjavila je da su ključni problemi medija u Srbiji, ali i u celom regionu, sprovođenje medijskih reformi, transparentno finansiranje medija, transparentnost vlasništva, uređivanje oblasti oglašavanja države u medijima i slično.

Prema podacima iz istraživanja koje su sprovodili analitičari iz deset zemalja regiona u okviru projekta Medija observatorije, važno je da se počne finansirati “medijska inicijativa”, odnosno istraživačko i analitičko novinarstvo.

Jedna od smenjenih novinarki Radio televizije Vojvodine RTV Sanja Kljajić kazala je da niko od novinara koji su pokrenuli incijativu Podrži RTV nije planirao da pravi proteste i da okuplja hiljade građana, već da su prvo pismo poslali smatrajući da u javnom servisu ne sme da bude neobrazloženih poteza i smena.

“Protesti su krenuli kada nismo dobili nijedan odgovor i kada su građani shvatili da je RTV zapravo njihov i da je do sada ispunjavao njihov interes”, kazala je Kljajić.

Prema njenim rečima, ne zna se da li je kontramiting protestima Podrži RTV, koji je u Novom Sadu najavljen za petak, 17. jun u organizaciji nepostojećih udruženja i profesora Filozofskog fakulteta, organizovan od strane “fantomskih orghanizacija, ili je on fantomska tema”.

Okrugli sto o medijskim slobodama, sufinansiranju medija i ulozi i nezavisnosti javnih servisa organizovali su TACSO Građanskih incijativa i NUNS.

Izvor: http://www.rtv.rs/