Srednjoškolci iz bujanovačkih škola zajednički uređuju svoj životni prostor

Dan planete Zemlje srednjoškolci u Bujanovcu proslavili su sadnjom drveća generacija u dvorištima svojih škola. Po četiri breze ispred škola “Sveti Sava” i “Sezai Suroi” podsećaće buduće učenike na važnost očuvanja planete.

“Ovom akcijom mi promovišemo značaj planete Zemlje, čistog vazduha i zdravlja. Moje društvo i ja prilično smo svesni koliko je bitno da imamo čist vazduh, kako bismo mogli da funkcionišemo. Mi se trudimo da tokom cele godine vodimo računa o životnoj sredini, ali nažalost, mnogo je onih koji to ne žele da rade. Upravo zbog njih su ovakve akcije jako bitne, kako bismo im ukazali na to što greše”, rekao je Bogdan Mitić, učenik trećeg razreda škole “Sveti Sava” u Bujanovcu.

I direktorka Biserka Jović smatra da je obeležavanje Dana planete na ovakav način značajan za školu, naročito zbog toga što su pre četiri godine bili primorani da neka stabla iz svog dvorišta uklone, zbog bezbednosti dece i prolaznika.

“Učenici su oduševljeni što na ovaj način ostavljaju trag u školi, a što je još bitnije, mnogo će više ceniti ovo što smo uradili zbog toga što su i sami u tome učestvovali. Mi se upravo zbog toga i trudimo da u svaku školsku akciju uključimo i učenike. Svakako je ovo nešto što će spominjati kada se nakada budu sećali školskih dana”, kaže Jović i dodaje da u ovoj školi svaka generacija u proteklih 60 godina ostavi neki trag, pa su tako prošle godine imali prvu učenicu koja je dobila stipendiju Evropske unije i upisala fakultet u Parizu, a iz škole su izlazili režiseri, humanitarni radnici, ali pre svega dobri ljudi.

Snežana Milošević iz Ekološkog društva „Bujanovac“ podsetila je da se Dan planete Zemlje proslavlja baš 22. aprila zbog velike ekološke katastrofe pre koja se 1970. godine desila u Americi, kada se 300.000 tona nafte u Santa Barbaru u Kaliforniji.

„Mi postojimo od 1996. godine i stalno radimo na edukaciji stanovništva, ali se nažalost vrlo malo izdvaja za razvijanje javne svesti na ovu temu. Bitno je da se sa decom radi stalno, jer se generacije menjaju, menjaju im se i interesovanja, a nauka stalno napreduje. Deca su budućnost ove zemlje, oni su naš humani kapital i treba da ih učimo da stalno vode računa o živtotnoj sredini, da misle globalno, a da deluju lokalno“, smatra Milošević.

Pomažu jedni drugima u akcijama uređenja škola

U prethodnom periodu učenici škola „Sveti Sava“ i „Sezai Suroi“ imali su nekoliko akcija uređenja u kojima su albanski i srpski učenici učestvovali zajedno. Tako su najpre u školi „Sezai Suroi“ oslikali zid u kantini, sredili stolove i stolice i tako, dok su nedavno u školi „Sveti Sava“ sredili pod u poplavljenom kabinetu za kuvarstvo i popravili stolice koje su bile stare i nebezbedne.

„I ovde su se angažovali učenici i dali doprinos onoliko koliko su bili u mogućnosti i u potpunosti su zadovoljni što su sada u novom prostoru u kome će svi oni funkcionisati – neko će imati nastavu, neko će održavati neke druge aktivnosti“, kaže direktorka škole „Sveti Sava“ Biserka Jović.

Ova aktivnost sprovodi se u okviru projekta Amplifying Local Voices for Equitable Development (ALVED) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovode Peaceful Change initiative i People in Need u partnerstvu sa Građanskim Inicijativama, PEN – Peer Educators Network i NVO Aktiv.