Srednjoškolci iz Niša isključuju predrasude

Niš, februar 2018. godine – Srednjoškolci iz Niša su u okviru projekta Isključi predrasude koji sprovode Građanske inicijative uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji dobili priliku da na svojim časovima građanskog vaspitanja zajedno sa svojim vršnjacima razgovaraju o posledicama radikalnog ekstremizma na demokratsko društvo.
Nakon časova promišljanja u školama Nikola Tesla, Stevan Sremac, Srednjoj medicinskoj školi, Umetničkoj školi i gimanziji Bora Stanković su održane akcije koje su podstakle učenike da se aktivnije posvete temama koje su zapostavljene u školskim kurikulumima.
Učenici iz Srednje medicinske škole, pod vođstvom nastavnice Ljiljanje su organizovali debatu na temu da li treba zabraniti ekstremne desničarske organizacije.
Iz umetničke škole su se dosetili kreativnijeg rešenja, pa su napravili poster koji podseća n
a podele u društvu. Pedagoškinja Ksenija je po

Poster učenika Umetničke škole

dstakla učenike da se na kreativan način izraze u borbi protiv radikalnog ekstremizma.

 

Učenici iz srednje škole Nikola Tesla, na času građanskog vaspitanja nastavnice Aleksandre su organizovali debatu na temu da li treba zabraniti ekstremne desničarske organizacije.
Odeljenje nastavnice Irene je imalo ideju da napravi anketu i ispita mišljenje svojih vršnjaka o uticaju radiklanog ekstremizma na njihove stavove.
Gimnazijalci iz Stevana Sremca imali su ideju da pošalju m
edijima apel da u sredstvima komunikacije izbegavaju širenje “zapaljivih” naslova i da izbegavaju govor mržnje u tekstovima. Nastavnik Ivan je učenike podstakao da razmišljaju šire i da se bave javnim zagovaranjem. Druga grupa iz iste škole, kod nastavnika Veljka, imala je ideju da formirala pravila ponašanja koji će se odnositi na nošenje ekstremističkih simbola i govora mržnje. Planiraju da pravila ponašanja postave u hol škole.
Učenicima i nastavnicima predstoji još jedna serija radionica i akcija. Nakon završenih radionica promišljanja na završnom događaju učenicima će biti dodeljeni sertifikati o završenoj obuci.