Šta p(r)omisliš kada kažeš Evropska Unija?

set-seio-gi

Beograd, 03. septembar –  U okviru projekta  “Šta p(r)omisliš kada kažeš Evropska Unija?, održana je jednodnevna obuka za realizaciju specifične tehnike kojom će se unaprediti nastava društvenih predmeta i Građanskog vaspitanja. Obuci su prisustvovale odabrane nastavnice koje realizuju nastavu različitih predmeta iz oblasti društvenih nauka (građansko vaspitanje, sociologija, filozofija geografija) u srednjim školama u Subotici, Beogradu i Kraljevu.

Cilj obuke bio je upoznavanje i razumevanje strukturisane akademske kontroverze kroz nastavnu tehniku promišljanje (deliberacija), upoznavanje sa načinim pripremanja nastavnika i učenika/ca za realizaciju promišljanja i uočavanje mogućnosti promene tehnike i odabranih tema u kontekstu Građanskog vaspitanja i učeničkog aktivizma.

img_20160903_125432

Obuka je samo prva u nizu aktivnosti koje će učenici/ce drugih i trećih razreda srednjih škola iz ova tri grada u Srbiji zajedno sa svojim nastavnicama i timom iz Građanskih inicijativa realizovati do kraja godine. Projekat ima za cilj da utiče na smanjenje nivoa neznanja, neinformisanosti i predrasuda o članstvu Srbije u EU, pružanjem jasnih informacija i odgovora mladima, kako bi se podstakli da samostalno istražuju prednosti članstva i angažuju se, kao aktivni građani/ke, da argumentovano i slobodno izražavaju ideje. Promišljajući o tekstovima koji se tiču bliskosti kultura, vrednosti i identiteta Srbije i EU, sadržaja kulture i ekonomske razmene i iskustava u učenju i radu mladih iz Srbije i EU i sprovodeći akcije koje sami osmisle učenici srednjih škola doprineće argumentovanom približavanju zvanične politike Republike Srbije mladima.

U projekat je uključeno 9 nastavnica nastavnice koje realizuju nastavu različitih predmeta iz oblasti društvenih nauka u 6 srednjih škola (II ekonomska škola –Beograd, Saobraćajno-tehnička škola – Zemun, Medicinska škola – Beograd, Ekonomsko-trgovinska škola – Kraljevo, Gimnazija – Kraljevo, Politehnička škola –Subotica) I koje će raditi sa odeljenjima/grupama koje su obima od po 20 do 30 učenika/ca

img_20160903_145019

Projekat “Šta p(r)omsliš kad kažeš Evropska unija?” sprovode Građanske inicijative , a finansira se iz budžeta Republike Srbije – Kancelarija za evropske integracije