Šta smeš a šta ne: Pirotehnika

Šta smeš a šta ne: Pirotehnika

 

Petarde i baklje se po zakonu tretiraju kao cigarete i alkohol — strogo je zabranjena njihova prodaja mlađima od osamnaest godina, i prodavci pri kupovini mogu da ti zatraže da im pokažeš ličnu kartu kako bi se uverili u tvoj uzrast. 

Jače eksplozive, kao što je vatromet, mogu da poseduju i upotrebljavaju samo profesionalni pirotehničari. Pored toga, za svako puštanje vatrometa je potrebno posebno odobrenje policije. Zahtev za dozvolu se podnosi Sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova. Potrebno je da im objasniš gde, kada i kakav vatromet planiraš da puštaš, pa će oni proceniti da li je to bezbedno.

Upotrebom pirotehnike na javnom mestu, a pogotovo tamo gde je okupljen veliki broj ljudi, činiš prekršaj ili krivično delo. Narušavanje javnog reda i mira paljenjem pirotehničkih proizvoda predstavlja prekršaj, za koji je predviđena novčana kazna od pedeset do sto hiljada dinara ili rad u javnom interesu.

Bacanje pirotehničkih sredstava među učesnike javnog skupa je još strože sankcionisano, i predstavlja krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do pet godina. Ako je ovo delo izvršeno od strane grupe, predviđena je kazna od dve do osam godina, i kolovođi takve grupe preti kazna zatvora od tri do dvanaest godina. Takođe, za organizatora javnog skupa koji ne preduzme mere obezbeđenja kako bi se onemogućio ili sprečio nered, a tim neredom je ugrožen veliki broj ljudi ili imovina veće vrednosti, predviđena je kazna zatvora od tri meseca do tri godine i novčana kazna.