Struka namerno zapostavljena – Grupa za slobodu medija

Saopštenje Grupe za slobodu medija – 

Grupa za slobodu medija poziva Vladu Srbije i resorna ministarstva da uključe stručnu javnost u javne debate i donošenje odluka o najvažnijim društvenim pitanjima, kao što su izmene Ustava, donošenje seta obrazovnih zakona i nove medijske strategije.

Mišljenja sve tri profesije vlast potpuno zanemaruje, njihovi konkretni predlozi i komentari se ignorišu, a najugledniji profesionalci na udaru su provladinih medija i državnih funkcionera.

Promene Ustava u oblasti pravosuđa, donošenje  seta obrazovnih zakona i nove medijske strategije odbijaju se uz potpuno ignorisanje stavova i komentara stručne javnosti i bez njihovog suštinskog uključivanja u kreiranje nacrta ovih dokumenata.

Demokratske vrednosti i vladavina prava u Srbiji mogu se graditi samo uz uključivanje zainteresovane javnosti u kreiranje pravnog okvira koji definiše evropsku budućnost Srbije.

Apeli koji dolaze iz različitih profesija da se njihov glas ne uvažava ukazuju da isključivanje javnosti iz donošenja odluka nije više samo sporadično, već je preraslo u sistemski problem.

Grupa za slobodu medija poziva građane, ali i predstavnike državnih institucija, da se večeras uključe u javnu diskusiju, koju medijska, obrazovna i pravosudna struka, organizuju u 18 časova, u sali Opštine Stari grad.

U diskusiji će predstavnici sve tri profesije ukazati na probleme zanemarivanja struke u radnim grupama i javnim debatama i razgovarati sa građanima o posledicama ovakve prakse.

Grupa za slobodu medija,

Beograd, 28. Mart 2018. godine