SVAKO ŽIVOTNO POSTIGNUĆE POČINJE TIME ŠTO SE USUDIŠ!

,,Naučio sam da hrabrost nije odsustvo straha, nego da je to pobeda nad njim. Hrabar čovek nije onaj koji se ne oseća uplašeno, nego onaj koji nadvlada taj strah.” – Nelson Mandela

Prečesto pričamo o motivaciji, objašnjavamo je drugima i sebi. Skoro svakodnevno pokušavamo da utičemo na druge ljude ne bismo li ih motivisali da urade nešto za sebe, za nas ili za nekog trećeg.  Nedaleko od Beograda, u srcu tri reke Velike Morave, Dunava i Mlave, smešten je grad u kome su rođeni oni koji nisu imali strah od poraza. Mesto ispod brda Čačalica, gde se potpisao Požarevački mir 1718. godine. Mesto u kome su stanovali oni koji su verovali u svoju ideju. Učinili je svojim životom. To je put ka ostvarenju snova.

U Požarevcu postoji Kreativno-zabavna radionica za mlade UrbanStream. To smo mi. Udruženje koje je nastalo iz iskazane potrebe učenika da imaju svoje mesto, prostor gde se mogu okupiti, družiti, edukovati, dobiti razne korisne informacije. Posvećeni smo kreiranju sigurnog, pozitivnog i podsticajnog okruženja za rast i razvoj dece i mladih. U tom cilju sproveli smo različite aktivnosti, programe i projekte Ali, akcija sa kojom vodimo borbu svakodnevno je ona: ,,Da li pristaješ na ovaj dan života?”. Kako ćeš iskoristiti svoje potencijale na najbolji mogući način? Da li daješ svoj maksimum? Pre upisa u srednju školu ti potisuješ svoje ime i prezime, pre operacije, pre raftinga ti činiš isto. POTPISUJEŠ PRISTANAK. Sam si odabrao da preuzmeš odgovornost u svoje ruke. Odgovornost za sebe, svoje postupke, svoje ponašanje, svoja dela. Da, ovaj dan je samo tvoj. JER NIKO DRUGI OSIM TEBE NIJE ODGOVORAN ZA TVOJ ŽIVOT.

Kako bi podstakli mlade da se uključe i angažuju u kreiranju kulturne atmosfere svog grada, realizovali smo projekat “KREATIVNI GRAD ATELJE 17”. Ovaj projekat je imao za cilj animiranje dece i mladih u toku letnjih meseci na kreativno izražavanje i stvaralaštvo, kao i kvalitetno provođenje slobodnog vremena u gradu. Realizovane se radionice likovne i primenjene umetnosti. Radionice su vodili saradnci udruženja, uz pomoć 30 volontera. Radionice su bile tematski određene i u skladu sa tim podržane od strane partnera, gostiju i volontera. Kulturno leto u gradu je trebalo podsticaj i ovo je naš vid doprinosa, kroz rad 28 volontera uzrasta od 13 do 19 godina. Mladi su svake nedelje učestvovali u realizaciji kreativnih radionica, čineći mogućim najmlađim sugrađanima, mladim roditeljima i vršnjacima da kvalitetno provode letnje večeri u gradu.

Želeći da podstaknemo mlade da se više i bolje informišu o mogućnostima koje im grad nudi, kreirali smo program “CITY-POSSIBILITY FOR YOUTH”- grad za mlade, mladi za grad, kroz koji istražujemo koliko mladi imaju mogućnosti i uzimaju učešće u društveno-kulturnim aktivnostima našeg grada. Mladi mogu da ispitaju mogućnosti koje pruža njihovo okruženje prilagođene njihovom uzrastu, koriste kulturne sadržaje, posete društvene, javne i kulturne ustanove i kreiraju sadržaje koji će ilustrovati njihova saznanja i predstaviti kroz – Vodič za mlade kroz društvene mogućnosti grada. Jer smatramo da mladi treba aktivno da doprinose izgradnji i negovanju društvenih vrednosti i kulturnom razvoju svoje zajednice.

Baveći se bezbednosnom kulturom mladih kao značajnim aspektom odrastanja svakog deteta i mlade osobe, radili smo i istraživanje u lokalnoj zajednici u okviru projekta vršnjačke podrške u bezbednosnim rizicima mladih “KAŽI I TI, JER TI SMO MI!“, o stavovima i stanju među mladima na teme: bezbednost na internetu, vršnjačko nasilje, neadekvatni odnosi i rizične situacije. Anketiranje je sprovelo 23 mladih iz četiri srednjih škola, ispitujući ukupno 121 učenika. Mladi su predstavili rezultate anketiranja na tribini, koja je okupila predstavnike svih srednjih škola. To je bio jedan od uspešnih poduhvata mladih koje je sprovelo naše udruženje, promovišući program MLADI SU ZAKON i omladinski volonterizam. Međutim, naša borba u za bezbedno ponašanje mladih je tu tek počela.

Želeli smo da pokažemo mladima putokaz kako ispravno treba postupati prema vršnjacima, mlađima i starijim osobama, kada želimo da ih motivišemo da razvijaju svoje veštine ispravnog govora, kada želimo da kreiramo bezbednu i sigurnu atmosferu za razvoj dece i mladih, mi kažemo: ,,IMAM SAMO JEDNU KOŽU!”. Imam samo jednu kožu- za obrazovanje!

Imam samo jednu kožu – za druženje!

Imam samo jednu kožu – da volim!

Imam samo jednu kožu – da me poštuju!

Imam samo jednu kožu – da živim!

Pokažimo da svako od nas vredi! Svako od nas je jedinstven sklop individualnih osobenosti koje ga čine posebnim. Svako od nas zaslužuje pravo na život, na rad, na poštovanje pred zakonom, na udruživanje, na roditeljstvo, na obrazovanje! Svako od nas smo mi sami.

I još jedna bitna stvar, ako način koji si odabrao ne funkcioniše, nemoj menjati cilj – promeni način. Imaš ih beskonačno… ovo je naš!
DA LI SI SPREMAN DA KRENEŠ U AKCIJU I UPOZNAŠ SEBE I SVET KOJI TE OKRUŽUJE? I DA TAJ SVET BUDE BOLJI ZBOG TVOJIH ODLUKA?

Ova priča deo je stremljenja TACSO Srbija i TACSO Građanskih inicijativa da promoviše primere dobre prakse organizacija civilnog društva u Srbiji i motiviše druge organizacije koje svakodnevno ulažu energiju i napor u kreiranju boljeg društva za sve građane i građanke Srbije.