Sve ono što sam ja

Sve ono što sam ja

Inicijativa romskih studentkinja je neformalna grupa mladih Romkinja koja od 2011. godine sprovodi aktivnosti usmerene ka podizanju vidljivosti Romkinja na univerzitetima u Srbiji. Nastala kao mala grupa nekolicine studentkinja koje se suprotstavljaju selektivnoj dostupnosti informacija koje su važne za studiranje i budućnost. Društvene mreže su jedini dostupan način da se međusobno upoznaju i razmene stavove. Kroz Facebook grupu, koja trenutno okuplja preko 180 mladih studentkinja romske nacionalnost iz cele Srbije kojima je pružena prilika da steknu visoko obrazovanje, poštujući principe solidarnosti, volonterizma i mentorstva, šire informacije o aktuelnostima u studentskoj zajedinici, omladinskom, romskom i ženskom pokretu kao i o aktivnim konkurisma čiji je cilj poboljšanje studentskog standarda i neformalno obrazovanje.

IRS radi na prevazilaženju društveno nametnutih razlika među mladima i neguje principe ravnopravnosti, multikulturalnosti, solidarnosti i zajedničkog rada. Sarađuju sa omladinskim, ženskim i studentskim organizacijama. Postavljaju pitanja koja se odnose na status romskih studenata i studentkinja, ali i drugih mladih Romkinja i Roma u Srbiji. Učestvuju u aktivnostima i kampanjama za promociju obrazovanja Roma i Romkinja, posebno devojčica. Redovno učestvuju u specijalnim sednicama Skupštine Srbije koje se tiču položaja Romkinja, a koje Romska ženska mreža inicira u okviru kampanje Mesec romskog ženskog aktivizma. Bave se javnim zagovaranjem za bolji položaj Roma u opšte.

 

 

Unazad 4 godine realizuju aktivnosti u kampanji „Mesec romskog ženskog aktivizma” gde se pridružuju Romskoj ženskoj mreži Srbije u nameri da se tokom perioda  kampanje skrene pažnja institucija, ali i građana i građanki Srbije na položaj Romkinja u srpskom društvu. Kampanja simbolično spaja njima dva jako važna datuma: 8.mart – Dan žena i 8.april – Dan Roma i Romkinja. Aktivnosti u kampanji usmerene su na ukazivanje na položaj svih mladih romskih žena sa posebnim fokusom na studentkinje i njihovu vidljivost. Tako su 2013. godine, organizovale  druženje pod nazivom “Sve ono što sam ja” radi međusobnog upoznavanja i ostvarivanja saradnje sa drugim mladima. Na akciji su okupile profesorke sa 5 različitih fakulteta u Novom Sadu, Romkinje studentkinje, koleginice sa fakulteta kao i predstavnice omladinskih udruženja i medija.

 

 

Ovogodišnju kampanju, uz podršku Ekumenske humanitarne organizacije, obeležile su nestandardnom, putujućom izložbom. Kroz fotografiju su ispričale priču o tome kakvu budućnost očekuju. Važna tema izložbe je bilo vezana za obrazovanje, odnosno šta  visoko obrazovanje u Srbiji može da učini za bolji životni standard Romkinja kao i da li je budućnost mladih Romkinja svetlija od budućnosti koju su imale njihove majke. Izložba i projekcija filma koji govori o položaju mladih Romkinja u romskoj i široj zajednici doživeli su pohvale u Vršcu, Novom Sadu, Nišu i u Beogradu gde je bilo prisutno 112 učesnika koji su diskutovali na ovu temu. U ovim akcijama učestvovale su, na različite načine, 33 romske studentkinje. Prisustvovali su predstavnici javnog i civilnog sektora –

“Mi verujemo da su promene važne, da prostora za one koji žele naše društvo da učine boljim ima dovoljno, te da veličina promene ne zavisi od veličine donatora i novčane podrške. Nama su važni ljudi i njihovu podršku merimo prijateljstvima jer iskreno verujemo da se predrasude i stereotipi na ovaj način najlakše ruše. Naše akcije ne iziskuju velika materijalna sredstva. Iziskuju vreme, ideju i veru da je pravedno i ravnopravno društvo moguće izgraditi”, navode iz Inicijative.

 

Ova priča deo je stremljenja TACSO Srbija i TACSO Građanskih inicijativa da promoviše primere dobre prakse organizacija civilnog društva u Srbiji i motiviše druge organizacije koje svakodnevno ulažu energiju i napor u kreiranju boljeg društva za sve građane i građanke Srbije.