Svetski dan slobode medija: Bez slobodnih medija nema slobodnih građana

Beograd, 3. maj 2020. godine

Bez slobodnih medija nema slobodnih građana

 

Ovogodišnji Svetski dan slobode medija obeležavamo tokom vanrednog stanja proglašenog zbog pandemije virusa COVID-19. Položaj novinara u Srbiji je sve teži, politički i ekonomski pritisci na medije sve jači, bezbednost novinara je sve ugroženija, a prostor za istinito, slobodno i profesionalno novinarstvo se sve više sužava.

Trend sistemskog urušavanja medijskog pluralizma i gušenja kritičkih glasova se u ovom periodu još više ubrzava.

U periodu od uvođenja vanrednog stanja, kada su istinite informacije i transparentnost potrebnije nego ikad, Građanske inicijative su zabeležile 42 slučaja kršenja slobode izražavanja i informisanja u Srbiji. Kroz Platformu Tri slobode, Građanske inicijative redovno prate i obaveštavaju o slučajevima kršenja sloboda udruživanja, okupljanja i izražavanja, a od uvođenja vanrednog stanja praćenje je prošireno i na ostala kršenja ljudskih prava. Skoro trećina svih zabeleženih slučajeva rezervisana je za kršenje slobode informisanja i izražavanja.

Iako nam je ova situacija jasno pokazala neizmeran značaj tačnog i objektivnog izveštavanja na lokalnom nivou, lokalni mediji i novinari su u još težoj situaciji.

Pozivamo vlast u Srbiji da omogući građanima Srbije da budu informisani, kao i da slobodno i bez posledica iznose svoje stavove.

Obaveza države je da obezbedi sve potrebne uslove kako bi novinari i mediji radili svoj posao u javnom interesu. Bez slobodnih novinara i medija nema slobodnih građana ni demokratskog društva.