Tekovine petooktobarskih promena moraju se i dalje štititi

Tekovine petooktobarskih promena moraju se i dalje štititi

Beograd, 5.oktobar, 2015.godine – Povodom obeležavanja 15 godina od velikog građanskog protesta 5. oktobra 2000. godine, Građanske inicijative pozivaju sve nadležne državne organe da preduzmu neophodne mere kojima će se osigurati ostvarivanje osnovnih građanskih sloboda. Kreiranje mehanizama i pravnog okvira zaštite prava na slobodu okupljanja, udruživanja, izražavanja i slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja najznačajnije su tekovine petoktobarskih promena. Nakon 15 godina, svedoci smo narušavanja sistema zaštite osnovnih ljudskih prava.

Pravo na slobodno okupljanje ponovo je ugroženo zabranom okupljanja građana povodom obeležavanja genocida u Srebrenici. Takođe, Ustavni sud je proglasio neustavnim Zakon o okupljanju građana, ali je primenu te odluke odložio do oktobra ove godine. Zbog toga je potrebno da Vlada što pre transparentan način kreira novi zakon u skladu sa  preporukama Venecijanske komisije.

Pozivamo i Ministarstvo unutrašnjih poslova da ispita sve okolnosti i utvrdi odgovornost svojih pripadnika koji su u nedelju, 27. septembra, u neposrednoj blizini mesta na kome je postavljan kamen temeljac prve zgrade projekta Beograd na vodi, kroz kordon propuštali samo građane sa članskim kartama Srpske napredne stranke. Osim što su pripadnici MUP-a povredili slobodu kretanja građanima diskriminišući ih po političkoj pripadnosti, ovaj postupak MUP-a ukazuje na mnogo opasniju praksu stavljanja policije u službu jedne političke partije.

Ovogodišnji pritisci na nezavisne institucije u Srbiji, loše stanje u pogledu ostvarivanja medijskih sloboda o čemu svedoče brojni domaći i strani nezavisni izveštaji, sporne odredbe Zakona o ulaganjima koji ograničavaju pravo javnosti da bude informisana u ovoj oblasti, ugrožavanje ekonomskih i socijalnih prava propisima i praksom nadležnog ministarstva, takođe ukazuju na činjenicu da su osnovna prava i sloboda građana ponovo ugrožene.

Zbog svega navedenog, pozivamo Vladu Srbije da osigura vladavinu prava i nezavistan rad institucija. Podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, uz neometan rad nezavisnih institucija i transparentnost prema građanima, su principi zbog kojih je milion građana bilo na ulicama 5. oktobra. Sve vlade posle petooktobarskih promena dobile su podršku građana zbog istih obećanja, a svaki novi izbori pokazuju da ova obećanja nisu ispunjena.