Trendovi u komunikacijama za aktivne građane – peta PRaćka konferencija

Građanske inicijative i EU TACSO 3 organizuju petu konferenciju „PRaćka” od 20-21. aprila 2022. godine, u Prostoru Miljenko Dereta u Dobračinoj 55 u Beogradu. Inspirisani pričom o Davidu i Golijatu, sa željom da skrenemo pažnju na činjenicu da je u borbi sa „velikim problemima“, dovoljno „malo, ali ubojito oružje“, stvorena je PRaćka, jedinstvena konferencija u regionu, posvećena primeni PR-a u neprofitnom sektoru.

U svom petom izdanju, Građanske inicijative u saradnji sa EU TACSO 3 organizovaće PRaćku kao P2P događaj, čime će konferencija po prvi put dobiti i regionalni karakter i pružiti priliku za proširenje razmene znanja i iskustva među učesnicima.

Organizacije civilnog društva u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana suočavaju se sa globalnim trendom koji se odvija već dugi niz godina – sužavanjem prostora za delovanje sa ciljem ograničavanja osnovnih sloboda. Globalna pandemija COVID-19 dodatno je pojačala ovaj trend, dajući mu značajan podsticaj kroz sve veća ograničenja građanskih sloboda.

Ovi izazovi predstavljaju značajne prepreke za sposobnost udruženja da dopru do javnosti, komuniciraju svoje vrednosti i aktivnosti i promovišu demokratiju, osnovna prava i vladavinu prava.

Potreba da se fokusiramo na komunikacije je porasla, a jačanje kapaciteta organizacija u ovoj oblasti može značajno doprineti suzbijanju neravnoteže moći. Kako bismo se izborili sa ovim problemima moramo biti što kreativniji i inovativniji, spremni da izađemo iz ustaljenih okvira i odemo korak dalje kada je u pitanju komuniciranje naših aktivnosti.

Na panelima i radionicama na ovogodišnjoj PRaćki pričaćemo o tome kako da se odupremo sve češćim pritiscima, ali i kako da predstavimo svoj rad na što bolji način koristeći nove alate i tehnologije.

Cilj ovogodišnje PRaćke je da promenimo naš ustaljeni način razmišljanja, pronađemo nove ideje i pristupe i primenimo nove metode u prevazilaženju prepreka.

Vidimo se na PRaćki!

Učesnicima koji dolaze van Beograda smeštaj će biti obezbeđen, a troškovi prevoza refundirani u visini cene povratne autobuske karte.

Broj mesta za učešće na konferenciji je ograničen, pa ohrabrujemo sve zainteresovane da se prijave što ranije. Ukoliko se prijavi veći broj učesnika/ca odabir će se vršiti na osnovu teritorijalne i tematske oblasti delovanja organizacije, Molimo Vas da se po organizaiciji ne prijavljuje više od jedne osobe.

Rok za prijavu je ponedeljak, 18. april do 14h.