Tri slobode pod lupom: 1-15 DECEMBAR 2019.

Beograd, 12. decembar 2019. godine – 

Prikaz slučajeva kršenja sloboda udruživanja, okupljanja i izražavanja u Srbiji 1-15. decembar 2019. godine

Prethodni period obeležio je slučaj najave i kasnijeg povlačenja naslovne strane nedeljnika „NIN” na kojoj se nalazila fotografija predsednika Aleksandra Vučića na sajmu naoružanja. Činjenica da se na slici nalazi puška bila je dovoljan povod za započinjanje intezivne kampanje koja je taj nedeljnik optužila da poziva na ubistvo predsednika. Kao posledica ovog slučaja, u Novom Sadu su osvanuli plakati sa lažiranom naslovnom stranom NIN-a na kojoj se nalazi fotografija lica koje je optuženo za ubistvo premijera Zorana Đinđića koji se predstavlja kao dobitnik nagrade koju taj nedeljnik uručuje. Takođe je nastavljena negativna kampanja protiv televizije N1 čijim novinarima nije bilo dozvoljeno da obavljaju svoj posao i koji su bili meta nepristojnih napada ministra prosvete Mladena Šarčevića.

Nakon 6 meseci na CIVICUS monitor watch listi, Srbija je pala u kategoriju zemalja u kojima su osnovne slobode opstruirane, što označava značajno urušavanje sloboda okupljanja, izražavanja i udruživanja. Podsetimo, Srbija je jedina zemlja regiona u ovoj kategoriji. Što se tiče cele Evrope, u ovoj kategoriji su još Mađarska, Ukrajina i Moldavija.

*Građanske inicijative kao partner CIVICUS Monitora za Srbiju od avgusta 2018. godine šalju dvonedeljne izveštaje na engleskom jeziku. Više o CIVICUS Monitoru pogledajte ovde.

Predstavnici 20 organizacija civilnog društva potpisali su u Beogradu Platformu Tri slobode za očuvanje prostora za civilno društvo u Srbiji, čiji je cilj zaštita i promovisanje slobode udruživanja, okupljanja i informisanja. Zamišljeno je da Platforma deluje kao zajednički blok organizacija civilnog društva (udruženja, stručnih i profesionalnih organizacija, fondacija, zadužbina, i drugih oblika udruživanja uključujući neformalne grupe građana) kako bi stali u zaštitu ugroženih sloboda i stvorili uslove za nesmetano učešće građana u javnim proslovima kroz razvoj civilnog društva.