Tri slobode pod lupom: 1-15. mart 2020. godine

Beograd, 13. mart 2020. godine-

Protekle dve nedelje obeležilil su nalazi i reakcije na izveštaje relevatnih domaćih i međunarodnih organizacija kojima je konstatovano pogoršanje stanje u pogledu osnovnih sloboda u Srbiji. O tome govori izveštaj organizacije „Freedom House“ koji beleži da je Srbija napravila najveći pad na listi u poslednjih 10 godina. Slično stanje konstatovano je i u izveštaju o sužavanju prostora za delovanje OCD koji su objavile Građanske inicijative, a svojevrsnu potvrdu dala je i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom koja je izrazila zabrinutost zbog pretnji sa kojima se suočava civilni sektor. Takođe je nastavljen trend pritisaka na novinare, medijske kuće i novinarska udruženja, a kao jedan od metoda koristi se zlouptreba javnog finansiranja medijskih projekata u kojima učestvuju vlasti bliska ali nedovoljno reprezentativna udruženja čiji članovi postaju donosioci odluka u komisijama koje raspodeljuju sredstva.

 

 

Građanske inicijative kao partner CIVICUS Monitora za Srbiju od avgusta 2018. godine šalju dvonedeljne izveštaje na engleskom jeziku. Više o CIVICUS Monitoru pogledajte ovde.

Predstavnici 20 organizacija civilnog društva potpisali su u Beogradu Platformu Tri slobode za očuvanje prostora za civilno društvo u Srbiji, čiji je cilj zaštita i promovisanje slobode udruživanja, okupljanja i informisanja. Zamišljeno je da Platforma deluje kao zajednički blok organizacija civilnog društva (udruženja, stručnih i profesionalnih organizacija, fondacija, zadužbina, i drugih oblika udruživanja uključujući neformalne grupe građana) kako bi stali u zaštitu ugroženih sloboda i stvorili uslove za nesmetano učešće građana u javnim proslovima kroz razvoj civilnog društva.