Tri slobode pod lupom: 1-15. novembar 2019.

Beograd, 18. novembar 2019. godine 

Prikaz slučajeva kršenja sloboda udruživanja, okupljanja i izražavanja u Srbiji 1-15. novembar 2019. godine

 

Izveštaji koji dokazuju ozbiljno pogoršanje u pogledu poštovanja osnovnih prava i sloboda nisu uslovili ozbiljnu i odgovornu reakciju države, već su, naprotiv, slučajevi kršenja tih prava postali učestaliji i što je još opasnije, intezivniji. O tome svedoče dešavanja u protekle dve nedelje koje su obeležili pre svega incidenti ispred Radio televizije Srbije kada je organizovan kontraskup od strane pristalica Aleksandra Vučića koje su više puta fizički napale okupljene građane i ograničavali im slobodu kretanja. S druge strane, istaknuti pojedinci koji se ne plaše da iznose mišljenje o stanju u društvu sve češće su slučaj podmetačina i hajki, kroz šta su prolazili Dragan Bjelogrlić i Biljana Lukić. Kad je reč o medijskim slobodama, nastavljena je negativna kampanja protiv televizije “N1” i lični napadi na njihovog direktora Jugoslava Ćosića. Hajci na nezavisne medije priključila se i Radio televizija Srbije oštrim odgovorom na tekst objavljen u listu “Danas”, dok sa druge strane ta televizija nije bila nimalo glasna u pogledu izveštavanja o pritvorenom uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću koji je, i pored toga što je u pritvoru, meta napada provladinih tabloida.

Nakon 6 meseci na CIVICUS monitor watch listi, Srbija je pala u kategoriju zemalja u kojima su osnovne slobode opstruirane, što označava značajno urušavanje sloboda okupljanja, izražavanja i udruživanja. Podsetimo, Srbija je jedina zemlja regiona u ovoj kategoriji. Što se tiče cele Evrope, u ovoj kategoriji su još Mađarska, Ukrajina i Moldavija.

 

*Građanske inicijative kao partner CIVICUS Monitora za Srbiju od avgusta 2018. godine šalju dvomesečne izveštaje na engleskom jeziku. Više o CIVICUS Monitoru pogledajte ovde.

Predstavnici 20 organizacija civilnog društva potpisali su u Beogradu Platformu Tri slobode za očuvanje prostora za civilno društvo u Srbiji, čiji je cilj zaštita i promovisanje slobode udruživanja, okupljanja i informisanja. Zamišljeno je da Platforma deluje kao zajednički blok organizacija civilnog društva (udruženja, stručnih i profesionalnih organizacija, fondacija, zadužbina, i drugih oblika udruživanja uključujući neformalne grupe građana) kako bi stali u zaštitu ugroženih sloboda i stvorili uslove za nesmetano učešće građana u javnim proslovima kroz razvoj civilnog društva.