Tri slobode pod lupom: 1-15. septembar 2019.

Beograd, 19. septembar 2019. godine –

Prikaz slučajeva kršenja sloboda udruživanja, okupljanja i izražavanja u Srbiji 1-15. septembar 2019. godine

 

Sloboda okupljanja, udruživanja i izražavanja su Ustavom zagarantovane u svim deklarativno
demokratskim državama.

Svakodnevnim praćenjem stanja sloboda u Srbiji stiče se jasna slika da nije obezbeđeno bezuslovno poštovanja Ustavom garantovanih prava i sloboda, već da su ona u brojnim slučajevima uslovljena političkom podobnošću i naklonošću vršilaca vlasti. Sve su učestaliji slučajevi gubitka posla onih koji odbiju da učestvuju u promociji nosilaca vlasti, kao što se desilo u slučaju profesorki Marije Petrović Stanković i Mirjane Mitrović u Beloj Crkvi.

Na udaru su i novinari čiji je rad već godinama i decenijama prisutan u javnosti, o čemu svedoče slučajevi ukidanja emisija novinarke Tatjane Vojtehovski, kao i otkaza Suzani Trninić. O sveopštoj degradaciji možda najbolje govori slučaj pokretanja disciplinskih postupaka protiv Zamenika Republičkog javnog tužioca, Gorana Ilića, na osnovu medijskih natpisa i fotografija objavljenih u tabloidima.

U Srbiji je u poslednje vreme u porastu delovanje GONGO udruženja čiji cilj delovanja jeste diskreditovanje i obesmišljavanje rada OCD i savesnih pojedinaca. Na rad ovih organizacija neretko štetno utiče i lični animozitet nosilaca javnih vlasti. Primer toga je i slučaj pokušaja iseljenje iz prostorija
Dečijeg centra iz Zaječara, kao i odbijanja prijave na konkurs za finansiranje programa od javnog interese OCD „Narodni parlament“ zbog „neuvezanih stranica prijave“.

Srbija je od marta ove godine stavljena na listu praćenja CIVICUS Monitora kao zemlja u kojoj su ove
slobode ozbiljno ugrožene.

 

*Građanske inicijative kao partner CIVICUS Monitora za Srbiju od avgusta 2018. godine šalju dvonedeljne izveštaje na engleskom jeziku. Više o CIVICUS Monitoru pogledajte ovde.

Predstavnici 20 organizacija civilnog društva potpisali su u Beogradu Platformu Tri slobode za očuvanje prostora za civilno društvo u Srbiji, čiji je cilj zaštita i promovisanje slobode udruživanja, okupljanja i informisanja. Zamišljeno je da Platforma deluje kao zajednički blok organizacija civilnog društva (udruženja, stručnih i profesionalnih organizacija, fondacija, zadužbina, i drugih oblika udruživanja uključujući neformalne grupe građana) kako bi stali u zaštitu ugroženih sloboda i stvorili uslove za nesmetano učešće građana u javnim proslovima kroz razvoj civilnog društva.