Tri slobode pod lupom: 1-16 JANUAR 2020.

Beograd, 16. januar 2020. godine 

Prikaz slučajeva kršenja sloboda udruživanja, okupljanja i izražavanja u Srbiji 1-16. januar 2020. godine

 

Početak 2020. godine obeležila su dešavanja koja ukazuju na to da će negativna praksa u pogledu sloboda okupljanja, udruživanja i izražavanja biti nastavljena i u novoj godinu. O tome svedoče slučajevi fizičkih i verbalnih napada na novinare i njihove redakcije, poput provaljivanja u prostorije portala Kolubara.rs ili uvreda i pretnji koje je na račun Južnih vesti izneo poverenik SNS za grad Niš Zvezdan Milovanović. Da cenzura nije nepoznata pojava svedoči primer cenzure intervjua poznatog trenera Duška Vujoševića u kom su isečeni delovi koji se odnose na predsednika države. Takođe, nastavljen je pritisak na članove inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ na taj način što je sud izdao naredbu za privođenje aktiviste Radomira Lazovića zbog iskazivanja protesta povodom rušenja u Savamali.

 

Nakon 6 meseci na CIVICUS monitor watch listi, Srbija je pala u kategoriju zemalja u kojima su osnovne slobode opstruirane, što označava značajno urušavanje sloboda okupljanja, izražavanja i udruživanja. Podsetimo, Srbija je jedina zemlja regiona u ovoj kategoriji. Što se tiče cele Evrope, u ovoj kategoriji su još Mađarska, Ukrajina i Moldavija.

*Građanske inicijative kao partner CIVICUS Monitora za Srbiju od avgusta 2018. godine šalju dvonedeljne izveštaje na engleskom jeziku. Više o CIVICUS Monitoru pogledajte ovde.

Predstavnici 20 organizacija civilnog društva potpisali su u Beogradu Platformu Tri slobode za očuvanje prostora za civilno društvo u Srbiji, čiji je cilj zaštita i promovisanje slobode udruživanja, okupljanja i informisanja. Zamišljeno je da Platforma deluje kao zajednički blok organizacija civilnog društva (udruženja, stručnih i profesionalnih organizacija, fondacija, zadužbina, i drugih oblika udruživanja uključujući neformalne grupe građana) kako bi stali u zaštitu ugroženih sloboda i stvorili uslove za nesmetano učešće građana u javnim proslovima kroz razvoj civilnog društva.