Tri slobode pod lupom: 1. decembar – 14. decembar 2023. godine

Beograd, 14. decembar 2023. godine

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

1. decembar – 14. decembar 2023. godine

I protekle dve nedelje obeležene su višestrukim kršenjima slobode izražavanja, okupljanja i udruživanja.

Umetnik Andrej Josifovski Pijanista uhapšen je 5. decembra ispred Skupštine Srbije nakon ispisivanja grafita. Na pomenutom grafitu, ispisanom sneg sprejom koji se vrlo lako skida, pisalo je “Mama, kako to da su konji zajahali ljude?”. Policija je uhapsila umetnika, a takođe je i legitimisala prolaznike/ce koji su se tada našli pred Skupštinom.

Aladin Paučinac, građanski aktivista iz Novog Pazara, napadnut je dok je na društvenim mrežama uživo komentarisao izvođenje građevinskih radova u jednom naselju u tom gradu. Aladina je, uz psovke, uvrede i guranje, napao muškarac koji je ranije osuđivan zbog nasilnog ponašanja prema drugom aktivisti.

O lošim uslovima u kojim organizacije civilnog društva i aktivisti/kinje u Srbiji deluju svedoči i godišnji izveštaj globalnog saveza organizacija civilnog društva CIVICUS. Srbija je petu godinu za redom u izveštaju CIVICUS-a ocenjena kao zemlja u kojoj postoji opstrukcija aktivnosti građanskog društva, a kao primeri koji to potvrđuju, između ostalih, navedeni su i slučajevi upotrebe sile od strane policije prema ekološkim aktivistima/kinjama kao i sve brojnije SLAPP tužbe sa kojima se suočavaju kako novinari/ke tako i aktivisti/kinje.

Više o ovim ali i drugim slučajevima koji su zabeleženi u prethodnom periodu, pogledajte u punom izveštaju ispod: