Tri slobode pod lupom: 10 – 23. mart 2023. godine

Beograd, 24. mart 2023. godine –

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

10 – 23. mart 2023. godine

 

U dvorište zgrade u kojoj se nalazi televizija N1 ponovo su bačeni preteći leci potpisani od strane ekstremističke organizacije Naši. Dve žene maltretirane su od strane policijskih službenika, dok su putovale do Bosilegrada s ciljem da uruče predsedniku Republike protestno pismo. Tom prilikom, one su odvedene na informativni razgovor i tvrde da im se službenici nisu predstavili, da su pokušali da im oduzmu mobilne telefone, kao i da im je onemogućeno da kontaktiraju advokata. Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) dobilo je preteću poruku od strane organizacije Naši. Podsećamo da je NDNV godinama izložen pretnjama ekstremista, a u najnovijem slučaju, optuženi su da su strani plaćenici. Zaposleni na Fakultetu političkih nauka targetirani su tako što su lepljeni plakati sa njihovim licima, sa natpisom „izdajnici“. Ovo plakati osvanuli su nakon otkazivanja okupljanja istraživača sa FPN i Filozofskog fakulteta iz Prištine, zbog najavljenih pretnji fizičkim napadima na okupljene.

U oblasti slobode okupljanja, sedam aktivista, koji više od godinu dana borave na Šodrošu, sprečavajući početak radova na novom mostu i vijaduktu koji bi uništio poslednju zelenu oazu u Novom Sadu, dobilo je prekršajne prijave, jer su sprečili seču stabala na ovoj lokaciji.

U oblasti slobode udruživanja, napadnute su prostorije udruženja Krokodil, a povod je bio isticanje zastave Ukrajine na godišnjicu početka agresije Rusije na ovu zemlju. Ovom prilikom, kreativni direktor ovog udruženja Vladimir Arsenijević, saopštio je da su njegove kolege nedeljama unazad izložene napadima, nakon što su uklonili jedan nacionalistički grafit u centru Beograda ranije.

Više o ovim ali i drugim slučajevima koji su zabeleženi u prethodnom periodu, pogledajte u punom izveštaju ispod:

 

Sve prethodne preglede možete videti ovde.

*Dinamika objavljivanja izveštaja će zavisiti od trenutne situacije.