Tri slobode pod lupom: 16-26. mart 2020. godine

Beograd, 26. mart 2020. godine –

Prikaz slučajeva kršenja sloboda udruživanja, okupljanja i izražavanja u Srbiji 16-26. mart 2020. godine

 

Planetarna pandemija virusa COVID 19 dovela je do značajnog odstupanja od uobičajenog načina života u velikom broju država, što se u Srbiji ogledalo u proglašenju vanrednog stanja i apsolutnom ograničenju slobode okupljanja i delimičnom ograničenju slobode kretanja. Kriza koja je nastala je dodatno dala na značaju ulozi medija čije pravovremeno, objektivno i istinito izveštavanje je od ogromnog značaja za javno zdravlje i bezbednost građana. Upravo u toj sferi uočen je najveći broj ozbiljnih nepravilnosti i kršenja prava na neometan rad novinara, što istovremeno znači i kršenje prava na informisanost građana. Brojni su primeri uskraćivanja prava novinarima da prisustvuju konferencijama za medije, nedostupnosti informacija od značaja za obavljanje novinarskog posla ili neopravdanog favorizovanja određenih medija. Javnost je i dalje u dilemi da li će vanredno stanje dovesti do uvođenja cenzure, o čemu je moglo da se čuje iz medija bliskih vladajućoj stranci. Kad je reč o slobodi udruživanja, formalno posmatrano u ovoj oblasti nije bilo slučajeva kršenja, ali suštinski je rad udruženja i organizacija civilnog društva ozbiljno ugružen, pre svega zahvaljujući prestanku finansiranja projekata od javnog značaja.

Sve slučajeve zabeležene u ovom periodu možete pročitati u nastavku.

 

*Građanske inicijative kao partner CIVICUS Monitora za Srbiju od avgusta 2018. godine šalju dvonedeljne izveštaje na engleskom jeziku. Više o CIVICUS Monitoru pogledajte ovde.

Predstavnici 20 organizacija civilnog društva potpisali su u Beogradu Platformu Tri slobode za očuvanje prostora za civilno društvo u Srbiji, čiji je cilj zaštita i promovisanje slobode udruživanja, okupljanja i informisanja. Zamišljeno je da Platforma deluje kao zajednički blok organizacija civilnog društva (udruženja, stručnih i profesionalnih organizacija, fondacija, zadužbina, i drugih oblika udruživanja uključujući neformalne grupe građana) kako bi stali u zaštitu ugroženih sloboda i stvorili uslove za nesmetano učešće građana u javnim proslovima kroz razvoj civilnog društva.