Tri slobode pod lupom: 15-30. septembar 2019.

Beograd, 3. oktobar 2019. godine –

Prikaz slučajeva kršenja sloboda udruživanja, okupljanja i izražavanja u Srbiji 15-30. septembar 2019. godine

 

Sloboda okupljanja, udruživanja i izražavanja su Ustavom zagarantovane u svim  deklarativno demokratskim državama.

Svakodnevnim praćenjem stanja sloboda u Srbiji stiče se jasna slika da nije obezbeđeno bezuslovno poštovanja Ustavom garantovanih prava i sloboda već da su ona u brojnim slučajevima uslovljena političkom podobnošću i naklonošću vršilaca vlasti.

Glavna vest u protekle dve nedelje u Srbiji bila su dešavanja u vezi studentskih protesta, blokade a kasnije i dogovora koji je postignut sa rektorkom Ivankom Popović. Njene izjave da je upadom stranačkih aktivista Srpske napredne stranke narušena autonomija Univerziteta, kao i da je potrebno što pre razrešiti pitanje sumnjivog doktorata ministra Siniše Malog izazvale su veoma burne reakcije državnih zvaničnika koji se nisu uzdržali čak ni od upotrebe uvredljivih reči i besmislenog cinizma.

Takođe je nastavljena kampanja protiv televizije N1, koja je i dalje na meti funkcionera vladajuće stranke kao televizija koja sumnjivo posluje i radi protiv interesa Srbije.

Pratite dvonedeljni newsletter sa prikazima koji pokazuju slučajeve kršenja sloboda udruživanja, okupljanja i izražavanja.

Srbija je od marta ove godine stavljena na listu praćenja CIVICUS Monitora kao zemlja u kojoj su ove slobode ozbiljno ugrožene.

 

 

 

*Građanske inicijative kao partner CIVICUS Monitora za Srbiju od avgusta 2018. godine šalju dvonedeljne izveštaje na engleskom jeziku. Više o CIVICUS Monitoru pogledajte ovde.

 

Predstavnici 20 organizacija civilnog društva potpisali su u Beogradu Platformu Tri slobode za očuvanje prostora za civilno društvo u Srbiji, čiji je cilj zaštita i promovisanje slobode udruživanja, okupljanja i informisanja. Zamišljeno je da Platforma deluje kao zajednički blok organizacija civilnog društva (udruženja, stručnih i profesionalnih organizacija, fondacija, zadužbina, i drugih oblika udruživanja uključujući neformalne grupe građana) kako bi stali u zaštitu ugroženih sloboda i stvorili uslove za nesmetano učešće građana u javnim proslovima kroz razvoj civilnog društva.