Tri slobode pod lupom: 15. decembar – 28. decembar 2023. godine

Beograd, 28. decembar 2023. godine

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

15. decembar – 28. decembar 2023. godine

 

Bližimo se kraju 2023. godine, ali su ljudska prava u protekle dve nedelje bila ugroženija nego ikad.

Ni deset dana nakon izbora ne smiruju se političke tenzije u zemlji. Ukazivanje domaćih i stranih posmatrača na izborne neregularnosti i nereagovanje nadležnih institucija na navode o izbornoj krađi doveli su građane/ke u situaciju da se za demokratiju bore na ulici. Protesti se svako veče održavaju ispred Republičke izborne komisije, a miran karakter protesta dobio je nagli obrt 24. decembra, kada je policija primenila prekomernu silu prema okupljenima.

Protestni skup se 24. decembra nakon RIK-a nastavio ispred zgrade Skupštine grada kada su poslanici/e opozicionih partija pokušali da uđu u zgradu. Njihov ulazak sprečile su jake policijske snage koje su obezbeđivale zgradu Skupštine. Ubrzo je grupa muškaraca, sa kapuljačama na glavama, gađala kamenicama ulaz. Koalicija Srbija protiv nasilja saopštila je da je reč o huliganima koje je vlast podmetnula kako bi izazvala nerede na protestu. Policija je zatim bacila dimne bombe i biber sprej na okupljene i krenula je u razbijanje protesta. Na video snimcima i fotografijama zabeleženi su brojni primeri nasilničkog ponašanja policije prema demonstrantima, a u policijskom jurišu povređeno je više osoba. Više novinarskih ekipa napadnuto je tokom protesta.

Naročito izloženi pritisku i targetiranju jesu mladi koji organizuju studentske proteste. Mladi aktivisti/kinje koji su nakon izbora izašli na proteste ispred Republičke izborne komisije (RIK) kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog prekrajanja izborne volje građana/ki Beograda, odmah su se našli na meti interesovanja službi bezbednosti i provladinih tabloida. Na protestu druge večeri snimljena je nepoznata žena kako na telefonu lista fotografije iz ličnih dokumenata mladih aktivista/kinja koji su se istakli na protestu dan ranije kada su kamere zabeležile njihovu debatu sa predstavnicima opozicije. Tabloidi su došli u posed slike sa biometrijske lične karte jednog aktiviste, koja je mogla doći samo od policijskih službenika. Organi vlasti zloupotrebljavaju službe bezbednosti i putem tabloida targetiraju mlade ljude i time šalju poruku da ova zemlja ne samo da ne radi u interesu mladih već vrlo aktivno radi na njihovom odvraćanju od želje za izgradnjom sopstvene budućnosti u njoj.

Više o ovim ali i drugim slučajevima koji su zabeleženi u prethodnom periodu, pogledajte u punom izveštaju ispod: