Tri slobode pod lupom: 16-30. novembar 2019.

Beograd, 28. novembar 2019. godine

Prikaz slučajeva kršenja sloboda udruživanja, okupljanja i izražavanja u Srbiji 16-30. novembar 2019. godine

 

Protekle dve nedelje mogu se okarakterisati kao politički izuzetno buran period u kom je došlo do razrešenja višegodišnje dileme proglašavanjem doktorske disertacije ministra Siniše Malog plagijatom što je izazvalo burne reakcije najviših državnih zvaničnika  napadima na autonomiju Univerziteta u Beogradu i rektorku Ivanku Popović. Paralelno sa ovim dešavanjem, novinari i mediji koji pokušavaju da objektivno informišu javnost o sumnjivom poslovanju fabrike “Krušik” i povezanosti oca ministra policije u te poslove, bivaju targetirani kao “strani plaćenici” i predstavljaju se kao krivci za pogoršano zdravstveno stanje predsednika Republike. Za to vreme, uzbunjivač Aleksandar Obradović se i dalje nalazi u kućnom pritvoru zbog čega je reagovao i Savet Evrope. Konačno, u Narodnoj Skupštini u toku je rasprava o budžetu u kojoj osuđeni zločinac protiv Vojislav Šešelj kritikuje izdvajanje sredstava za funkcionisanje organizacija civilnog društva, dok je  s druge strane Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu predstavilo Nacrt zakona o referendumu i narodnoj inicijativi koji sadrži odredbe koje u značajnoj meri otežavaju neposredno učešće građana u demokratskim procesima.

 

Nakon 6 meseci na CIVICUS monitor watch listi, Srbija je pala u kategoriju zemalja u kojima su osnovne slobode opstruirane, što označava značajno urušavanje sloboda okupljanja, izražavanja i udruživanja. Podsetimo, Srbija je jedina zemlja regiona u ovoj kategoriji. Što se tiče cele Evrope, u ovoj kategoriji su još Mađarska, Ukrajina i Moldavija.

*Građanske inicijative kao partner CIVICUS Monitora za Srbiju od avgusta 2018. godine šalju dvonedeljne izveštaje na engleskom jeziku. Više o CIVICUS Monitoru pogledajte ovde.

Predstavnici 20 organizacija civilnog društva potpisali su u Beogradu Platformu Tri slobode za očuvanje prostora za civilno društvo u Srbiji, čiji je cilj zaštita i promovisanje slobode udruživanja, okupljanja i informisanja. Zamišljeno je da Platforma deluje kao zajednički blok organizacija civilnog društva (udruženja, stručnih i profesionalnih organizacija, fondacija, zadužbina, i drugih oblika udruživanja uključujući neformalne grupe građana) kako bi stali u zaštitu ugroženih sloboda i stvorili uslove za nesmetano učešće građana u javnim proslovima kroz razvoj civilnog društva.