Tri slobode pod lupom: 16-31 januar 2020.

Beograd, 31. januar 2020. godine 

Prikaz slučajeva kršenja sloboda udruživanja, okupljanja i izražavanja u Srbiji 16-31. januar 2020. godine

 

Protekle dve nedelje protekle su pre svega u znaku sukoba između United Medije i kablovskog operatera Supernova, koji je u vlasniku državne firme Telekom, gde je oko million gledalaca onemogućeno da prati program televizije N1. Sukob je bio komentarisan i od strane visokih državnih funkcionera koji su i ovaj put imali primedbe na rad N1 televizije. Pomenuta televizija je više puta bila i meta organizovanih hakerskih napada, čime je onemogućeno informisanje njenih gledalaca. Zbog teške finansijske situacije koja je između ostalog nastala i zbog konstantnog kršenja zakona i neraspisivanja konkursa za sufinasiranje medijskog sadržaja najstarijem Kragujevačkom nedeljniku i jedinom štampanom mediju u tom gradu preti gašanje.


Nakon 6 meseci na CIVICUS monitor watch listi, Srbija je pala u kategoriju zemalja u kojima su osnovne slobode opstruirane, što označava značajno urušavanje sloboda okupljanja, izražavanja i udruživanja. Podsetimo, Srbija je jedina zemlja regiona u ovoj kategoriji. Što se tiče cele Evrope, u ovoj kategoriji su još Mađarska, Ukrajina i Moldavija.

*Građanske inicijative kao partner CIVICUS Monitora za Srbiju od avgusta 2018. godine šalju dvonedeljne izveštaje na engleskom jeziku. Više o CIVICUS Monitoru pogledajte ovde.

Predstavnici 20 organizacija civilnog društva potpisali su u Beogradu Platformu Tri slobode za očuvanje prostora za civilno društvo u Srbiji, čiji je cilj zaštita i promovisanje slobode udruživanja, okupljanja i informisanja. Zamišljeno je da Platforma deluje kao zajednički blok organizacija civilnog društva (udruženja, stručnih i profesionalnih organizacija, fondacija, zadužbina, i drugih oblika udruživanja uključujući neformalne grupe građana) kako bi stali u zaštitu ugroženih sloboda i stvorili uslove za nesmetano učešće građana u javnim proslovima kroz razvoj civilnog društva.