Tri slobode pod lupom: 16-31. oktobar 2019.

Tri slobode pod lupom: 16-31. oktobar 2019.

Beograd, 31. oktobar 2019. godine-

Prikaz slučajeva kršenja sloboda udruživanja, okupljanja i izražavanja u Srbiji 16-31. oktobar 2019. godine

 

 

Nakon 6 meseci na CIVICUS monitor watch listi, Srbija je pala u kategoriju zemalja u kojima su osnovne slobode opstruirane, što označava značajno urušavanje sloboda okupljanja, izražavanja i udruživanja. Podsetimo, Srbija je jedina zemlja regiona u ovoj kategoriji. Što se tiče cele Evrope, u ovoj kategoriji su još Mađarska, Ukrajina i Moldavija.

Prethodne dve nedelje obeležene su ličnim napadima na istaknute pojedince koji su u javnosti percipirani kao oštri kritičari aktuelne vlasti. Najintezivnije napade pretrpeli su vladika Grigorije i profesorka Danica Popović u cilju umanjivanja njihovog kredibiliteta u javnosti. Takođe je nastavljena kampanja protiv uzbunjivača iz Valjeva, Aleksandra Obradovića, u kojoj učestvuju najviši državni zvaničnici na čelu sa predsednikom Republike, dok napadi na televiziju N1 postaju već redovna aktivnost funkcionera vladajuće stranke.

 

 

*Građanske inicijative kao partner CIVICUS Monitora za Srbiju od avgusta 2018. godine šalju dvonedeljne izveštaje na engleskom jeziku. Više o CIVICUS Monitoru pogledajte ovde.

Predstavnici 20 organizacija civilnog društva potpisali su u Beogradu Platformu Tri slobode za očuvanje prostora za civilno društvo u Srbiji, čiji je cilj zaštita i promovisanje slobode udruživanja, okupljanja i informisanja. Zamišljeno je da Platforma deluje kao zajednički blok organizacija civilnog društva (udruženja, stručnih i profesionalnih organizacija, fondacija, zadužbina, i drugih oblika udruživanja uključujući neformalne grupe građana) kako bi stali u zaštitu ugroženih sloboda i stvorili uslove za nesmetano učešće građana u javnim proslovima kroz razvoj civilnog društva.