Tri slobode pod lupom: 19. april – 2. maj 2024. godine

Beograd, 2. maj 2024. godine

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

19. april – 2. maj 2024. godine

 

Prvi maj radnici/e u Srbiji dočekuju suočeni sa brojnim problemima i izazovima. Crnu hroniku danima unazad preplavljuju vesti o poginulim radnicima, a za ovakve slučajeve niko ne preuzima odgovornost. Istraga Višeg javnog tužilaštva u Nišu i Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu utvrdila je da je niko nije kriv za smrt osam rudara rudnika „Soko“ 2022. godine. Stoga, u uslovima u kojima je život radnika/ca doveden u pitanje, ne čudi i kršenje osnovnih radničkih prava, poput prava na sindikalno udruživanje i delovanje.

Iz granskog sindikata metalca „Nezavisnost” saopštili su da se na radnike/ce u „Krušiku” iz Valjeva vrši pritisak zbog pristupanja sindikatu. Pored pojačane administrativne kontrole samog sindikata, poslodavac je formirao i komisiju koja je počela sa ispitivanjem radnika/ca koji su pristupili sindikatu. „Krušik“ je dospeo u pažnju javnosti 2019. godine nakon hapšenja uzbunjivača Aleksandra Obradovića koji je ukazao na korupciju u ovom preduzeću i umešanost ljudi bliskim državnom vrhu.

Prethodne dve nedelje, u atmosferi tenzija povezanih sa pitanjem članstva Kosova u međunarodnim organizacijama i u vezi sa predlogom Rezolucije o Srebrenici u UN-u, pojavila se i vest o prekršajnim prijavama protiv aktivista/kinja koji su prekrečili ratnohušački grafit u Beogradu. Čak 20 aktivista/kinja koji su prekrečili ratnohušački grafit u Mitićevoj rupi dobili su prekršajne prijave zbog akcije koje su sproveli prošle godine u februaru. Advokat aktivista/kinja izjavio je da „vlastima očigledno nije smetala poruka mržnje već im je smetalo njeno brisanje”. Inicijativa mladih za ljudska prava evidentirala je postojanje više od 300 grafita i murala širom Srbije posvećenih osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, a oni koji ih oslikavaju nikada za to nisu kažnjeni, za razliku od onih koji se odupiru praksi veličanja ratnih zločina i širenju mržnje i nacionalne i verske netrpeljivosti.

Više o ovim ali i drugim slučajevima koji su zabeleženi u prethodnom periodu, pogledajte u punom izveštaju ispod: