Tri slobode pod lupom: 20. januar – 2. februar 2023. godine

Beograd, 3. februar 2023. godine –

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

20. januar – 2. februar 2023. godine

 

U posmatranom periodu, dokumentovano je više slučajeva kršenja osnovnih prava i sloboda u Srbiji.

Preteći leci, potpisani od strane ekstremno desničarske organizacije „Naši“, bačeni su u dvorište zgrada u kojima se nalaze redakcije N1 i lista Danas. Novinarka portala 021.rs Gorica Nikolin dobila uvrede i pretnje putem Instagrama, zbog ranije objavljenog autorskog teksta.

Članovi opozicione Demokratske stranke privedeni su nakon pokušaja da prisustvuju javnoj sednici o izmenama prostornog plana naselja Šimanovci, u opštini Pećinci, za koji tvrde da se kroji pod uticajem lokalnog moćnika vladajuće Srpske napredne stranke. Priveden je i advokat Čedomir Kokanović, od ranije poznat po organizovanju protesta i zagovaranju obustave rada advokata u Beogradu zbog promene mišljenja Visokog kasacionog suda u vezi sa naplaćivanjem troškova obrade kredita. Kokanovićev advokat navodi da je poternica za njih raspisana protivpravno, po privatnoj krivičnoj tužbi.

Omladinska organizacija YMCA Srbija u Bačkom Petrovcu primorana je da napusti opštinske prostorije koje su im ustupljene besplatno na korišćenje.

U ovom posmatranom periodu, odbačena je i SLAPP tužba protiv ekoloških aktvista sa Fruške gore, u tužbi suvlasnice kompanije Galens Sanje Petrić.

Više o ovim ali i drugim slučajevima koji su zabeleženi u prethodnom periodu, pogledajte u punom izveštaju ispod:

 

Sve prethodne preglede možete videti ovde.

*Dinamika objavljivanja izveštaja će zavisiti od trenutne situacije.