Tri slobode pod lupom: 21. april – 11. maj 2023. godine

Beograd, 12. maj 2023. godine

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

21. april – 11. maj 2023. godine

 

Uprkos strašnim slučajevima masovnih ubistava koji su svakako obeležili prethodni period u našoj zemlji, ni kršenje sloboda nažalost nije izostalo.
Svetski dan slobode medija podsetio je sve nas koliko je Srbija nebezbedno mesto za rad kritički nastrojenih novinara i medija, a za to smo dobili i dokaze od Reportera bez granica, po čijem smo Svetskom indeksu medijskih sloboda 2023. spali sa 79. na čak 91. mesto.

Ove godine su praznik 1. maj obeležili napadi na više novinarskih ekipa koje su bile na radnim zadacima, nastavljeno je uznemiravanje urednika portala “Žig info” Željka Matorčevića, porodicu novinara televizije N1 Dušana Mlađenovića napao je komšija i njegovu decu polio vodom, a u redakciju lista Danas opet su ubačeni leci koji aludiraju na to da je ovaj medij izdajnički i da radi protiv naše zemlje.

Prethidni peroid obeležio je i odnos crkve prema redakcijama kritičkih medija, pa tako u Nišu, za ceremoniju otkrivanja spomenika pokojnom patrijarhu Irineju nisu akreditovane redakcije Južnih vesti, Danas-a, portala Nova i drugih nezavisnih medija. Takođe, mediji su optuženi za širenje netrpeljivosti prema crkvi, zbog reagovanja na kritiku rodno senzitivnog jezika, koji je u svom obraćanju patrijarh Porfirije okrivio da negativno utiče na brak i porodicu.

Više o ovim ali i drugim slučajevima koji su zabeleženi u prethodnom periodu, pogledajte u punom izveštaju ispod:

" target="_blank" class="qbutton default" style="border-color: #A8A8A8; ">slučajevi kršenja osnovnih ljudskih prava u srbiji 21. april - 11. maj 2023. godine

 

Sve prethodne preglede možete videti ovde.

*Dinamika objavljivanja izveštaja će zavisiti od trenutne situacije.