Tri slobode pod lupom: 22. jul – 4. avgust 2022. godine

Beograd, 4. avgust 2022. godine –

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

22. jul – 4. avgust 2022. godine

 

Posmatrani period od 22. jula do 4. avgusta 2022. godine obeležen je brojnim kršenjima slobode izražavanja, slobode okupljanja i slobode udruživanja u Srbiji.

Prećeno je aktivistkinjama “Žena za mir”, organizacije koja se već 15 godina bavi podrškom ženama žrtvama nasilja, a nakon što su ukazale na činjenicu da je jedan osuđeni nasilnik dobio sredstva iz gradskog budžeta za otvaranje SOS kancelarije za borbu protiv nasilja u porodici. Portal KRIK suočen je sa još jednom SLAPP tužbom, sada od strane bivše državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kojoj se sudi za trgovinu uticajem. Novinarke lista Kurir suočene su sa pretnjama od strane vlasnika navodno nelegalnog doma za stare, nakon što su objavile članak o ovoj ustanovi i uslovima za rad u njoj.

Aktivista Brajan Brković ponovo je targetiran od strane sada nepoznatih osoba pred jedan protest u Novom Sadu, a na polju slobode udruživanja je nastavljen trend pritisaka na sindikalno udruživanje, ovaj put u Republičkom geodetskom zavodu.

 

Više o svakom pojedinačnom slučaju možete pročitati u punom izveštaju ispod:

 

Sve prethodne preglede možete videti ovde.

*Dinamika objavljivanja izveštaja će zavisiti od trenutne situacije.