Tri slobode pod lupom: 22. septembar – 5. oktobar 2023. godine

Beograd, 5. oktobar 2023. godine

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

22. septembar – 5. oktobar 2023. godine

 

Protekle dve nedelje ostale su obeležene napadom koji se dogodio u Banjskoj, na Kosovu, kada je ubijen jedan policajac i trojica napadača. Mediji u Srbiji koji su o ovom događaju izveštavali profesionalno i nepristrasno našli su se na meti kritike i napada nosilaca vlasti. Stavljanje novinara/ki u kontekst „državnih neprijatelja“ u turbulentnim i kriznim vremenima naročito je opasno, a na visokim državnim funcionerima je odgovornost da ne podstiču ovakav narativ. Napadi koji dolaze od strane najviših državnih zvaničnika šire neprijateljsku atmosferu koja kasnije ohrabruje pojedince da putem društvenih mreža ili uživo targetiraju i napadaju novinare/ke koji izveštavaju u skladu sa zahtevima svoje profesije i u interesu javnosti.

Predsednik Aleksandar Vučić je prilikom obraćanja javnosti optužio novinarku N1 Sanju Sovrlić da svojim pitanjem insinuira da je Srbija odgovorna za napad na kosovske policajce koji se dogodio u nedelju 24. septembra. Vranjski odbor Srpske napredne stranke izdao je saopštenje u kojem se Vranje News označavaju kao “glasilo teroriste i ratnog zločinca Aljbina Kurtija”. NUNS upozorava da ovakva retorika “direktno ugrožava bezbednost novinara i od njih pravi mete daljih napada”.

Fizički je napadnut Predsednik Društva za održivu budućnost “Koraci” Marko Oljača, a predsednik pokreta “Ćale, ovo je za tebe”, Petar Đurić, uhapšen je u subotu na jednoj manifestaciji u Beogradu. Prekršajni sud doneo je presudu protv aktivistkinje Aide Ćorović zbog toga što je 2021. godine jajima gađala mural posvećen osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Više o ovim ali i drugim slučajevima koji su zabeleženi u prethodnom periodu, pogledajte u punom izveštaju ispod: