Tri slobode pod lupom: 23. februar – 7. mart 2024. godine

Beograd, 7. mart 2024. godine

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

23. februar – 7. mart 2024. godine

 

U posmatranom periodu, predstavnici/e vlasti nastavili su sa optužbama na račun nezavisnih medija i organizacija civilnog društva.

Kao što je i najavio, Aleksandar Šapić nastavlja da odbija da odgovara na pitanja televizije N1. Na konferenciji za medije, nakon drugog pokušaja konstituisanja gradske skupštine, Šapić je saslušao, ali odbio da odgovori na pitanje novinara sa ove televizije. Dan kasnije se na konferenciji u prostorijama Srpske napredne stranke premijerka Ana Brnabić “solidarisala” sa Šapićem u odbijanju davanja odgovora na novinarska pitanja i tako se solidarisala sa kršenjem Ustava i nepoštovanjem građana/ki Srbije.

Targetiranje medija od strane visokih državnih funckionera/ki, prenosi se i na lokalni nivo, i često rezultira u bahatom ophođenju prema novinarima/kama sa lokala. Radnik obezbeđenja Opštine Inđija izbacio je novinarku portala IN Medija Vericu Mariničić iz zgrade Opštine u kojoj se u tom trenutku održavao sastanak meštana/ki sa predsednikom opštine. Obezbeđenje je fizički izguralo novinarku uz navode da “nije na spisku”.

Policija je 27. februara izvršila pretres stanova nekoliko članova Vojnog sindikata, uključujući i stan predsednika tog sindikata Novice Antića. Antić je uhapšen zajedno sa još dva člana rukovodstva sindikata, pod sumnjom da su izvršili krivično delo pronevera. Ipak, advokati uhapšenih veruju da se iza ove akcije kriju politički motivi.

Više o ovim ali i drugim slučajevima koji su zabeleženi u prethodnom periodu, pogledajte u punom izveštaju ispod: