Tri slobode pod lupom: 26. januar – 8. februar 2024. godine

Beograd, 8. februar 2024. godine

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

26. januar – 8. februar 2024. godine

 

Protekle dve nedelje obeležilo je mnoštvo primera kršenja osnovnih građanskih i političkih sloboda.

Hajka na medije se nastavlja, a sa velikim izazovima u pogledu tačnog i profesionalnog informisanja javnosti suočavaju se mediji na lokalu. Portal In Medija iz Inđije našao se na meti napada nakon pisanja o neprikladnom poklonu koji je opština delila deci. Preko zvanične opštinske Facebook platforme vređani su novinari/ke ovog medija, a čak su se i pojedini roditelji uključili u vršenju pritiska na zaposlene ovog portala.

Bezbednosno informativna agencija (BIA) donela je još jednu odluku o proterivanju ruske državljanke iz Srbije zbog javnog iznošenja svog stava protiv rata u Ukrajini. Ruskoj državljanki, koja već četiri godine živi u Srbiji, naređeno je da napusti zemlju jer je BIA procenila da predstavlja “neprihvatljiv bezbednosni rizik”.

Napadi na civilni sektor se nastavljaju. Ovoga puta optužbe na račun nevladinih organizacija izneo je Aleksandar Vučić. Predsednik svih građana/ki Srbije optužio je pojedine medije i nevladine organizacije da vode “hibridni rat” protiv Srbije. Vučić je rekao da su artiljerija za vođenje rata mediji, a da novac dolazi, između ostalog, i od strane nevladinih organizacija.

Više o ovim ali i drugim slučajevima koji su zabeleženi u prethodnom periodu, pogledajte u punom izveštaju ispod: