Tri slobode pod lupom: 26. maj – 8. jun 2023. godine

Beograd, 9. jun 2023. godine

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

26. maj – 8. jun 2023. godine

 

Ovaj period izveštavanja obeležila su narušavanja slobode okupljanja na već ustaljenim protestima „Srbija protiv nasilja“ koji se svake nedelje organizuju u Beogradu, jer javne ličnosti koje podržavaju proteste i učestvuju na njima dobijaju uvrede i pretnje od strane simpatizera vladajuće partije. Glumac Marko Janketić napadnut je na ulici, a pripadnici „Narodne patrole“ imali su više „intervencija“ tokom jednog od protesta.

Beogradski Info prajd centar napadnut je po 18. put, a zanimljiva je činjenica da su samo dva puta do sada nađeni počinioci.

Što se slobode govora tiče, u ovom periodu se narušavala u velikom broju slučajeva, kako u Skupštini Srbije, u kojoj su poslanici prozivali nezavisne novinare i medije u kojima oni rade, tako i van nje. Najeksplicitniji slučaj je hapšenje novinara Boška Savkovića zbog sumnje da je na protestu nosio „obešenu lutku sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, iako je nosio samo transparent. Grupa ljudi neovlašćeno je upala u dvorište televizije N1, a posle 14 godina novinarki Brankici Stanković opet su upućene ozbiljne pretnje sa tribina navijača Partizana.

Više o ovim ali i drugim slučajevima koji su zabeleženi u prethodnom periodu, pogledajte u punom izveštaju ispod:

 

Sve prethodne preglede možete videti ovde.

*Dinamika objavljivanja izveštaja će zavisiti od trenutne situacije.