Tri slobode pod lupom: 29. decembar – 11. januar 2024. godine

Beograd, 11. januar 2024. godine

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

29. decembar – 11. januar 2024. godine

Praznična i novogodišnja euforija polako prolaze i nadamo se da ste se za to vreme odmorili i da ste spremni da u 2024. godinu uđite raspoloženi za nastavak borbe u zaštiti ljudskih prava i dostojanstva građana/ki Srbije.

Dok je veliki broj građana/ki tokom praznika odmarao i uživao u novogodišnjim proslavama, jedan student nalazio se, a i dalje se nalazi, u kućnom pritvoru. Student Dimitrije Popovski, uhapšen na dan protesta 24. decembra 2023. pre nego što su izbili incidenti ispred Skupštine grada se već 19 dana nalazi u kućnom pritvoru. Njegov advokat izjavio je da teža mera koja je izrečena studentu predstavlja “neki vid represije”.

Nova godina je, nažalost, počela i napadom na Pride Info Centar. Na dan Božića u 16h nepoznati muškarac vandalizovao je prostorije Prajd Info Centra u Beogradu i tom prilikom je u potpunosti polomljen izlog centra. “Ovo je poruka LGBT+ ljudima u Srbiji da ne postoji dan u godini kada smo bezbedni i da smo i tokom praznika na meti onih koji nas mrze i žele da nas obesprave, nateraju da se krijemo i poruče nam da nema mesta za nas“, objavljeno je na instagram stranici Prajd Info Centra.

Više o ovim ali i drugim slučajevima koji su zabeleženi u prethodnom periodu, pogledajte u punom izveštaju ispod: