Tri slobode pod lupom: 3 – 16. februar 2023. godine

Beograd, 17. februar 2023. godine –

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

3 – 16. februar 2023. godine

 

U posmatranom periodu od 3. do 16. februara 2023. godine, zabeleženo je više slučajeva kršenja slobode izražavanja u Srbiji,

U dva odlučena slučaja pokrenute su SLAPP tužbe – u jednom slučaju, predsednik opštine Inđija Vladimir Gak tužio je svog sugrađanina Milana Milosavljevića, nakon što je Milosavljević ostavio komentar na opštinskoj Facebook stranici, u kojem je Gaka nazvao lažovom. U drugom slučaju, portal BIRN je tužen od strane Predraga Koluvije, kojem se sudi kao vođi kriminalne grupe koja se bavila proizvodnjom marihuane. Koluvija potražuje 200.000 dinara od BIRN-a, tvrdeći da mu je naneta duševna bol time što je BIRN prenosio informacije koje su iznete tokom njegovog suđenja.

Novinari su ponovo bili na meti nepoznatih osoba na društvenim mrežama, ali i od strane najviših političkih ličnosti u zemlji. Novinar Pero Jovović ponovo je dobio pretnje smrću putem mreže Twitter, dok su istraživački novinari koji pišu o kriminalnim klanovima i njihovom delovanju i vezama sa državnim strukturama, optuženi od strane predsednice Vlade da sarađuju sa tim istim klanovima.

Dodatno, političarka Rada Trajković, koja je često izložena targetiranju i ograničavanju slobode kretanja u Srbiji, ovaj put je direktno targetirana od strane predsednika Republike i predsednice Vlade kao “zapadni agent”.

Više o ovim ali i drugim slučajevima koji su zabeleženi u prethodnom periodu, pogledajte u punom izveštaju ispod:

 

Sve prethodne preglede možete videti ovde.

*Dinamika objavljivanja izveštaja će zavisiti od trenutne situacije.