Tri slobode pod lupom: 3. novembar – 16. novembar 2023. godine

Beograd, 16. novembar 2023. godine

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

3. novembar – 16. novembar 2023. godine

U protekle dve nedelje je nastavljen trend ograničavanja slobode izražavanja, okupljanja i udruživanja.

Predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine Vladimir Orlić raspisali su 1. novembra vanredne parlamentarne i izbore u više gradova i opština. Već na samom početku predizborne kampanje, krenula je i kampanja protiv kritičkih medija i udar na slobodu izražavanja i okupljanja.

Tendenciozno obmanjujući javnost o sadržini objavljenog teksta, predstavnici vlasti nizali su optužbe na račun Danas-a i njegovih novinara/ki. Tako je Ana Brnabić novinare/ke ovog medija nazvala „necivilizovanim sadistima i mrziteljima”, dok je ministar Tomislav Momirović otišao korak dalje i pretio Danas-u, rekavši “Đubrad najveća! Kakav neopevani šljam! Platićete za ovo i bićete i vi počišćeni na ovim izborima”. Nezavisni mediji redovno su izloženi kampanjama targetiranja, a da je stanje sa slobodom medija u Srbiji problematično konstatovano je i kroz godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u kojem se navodi da  se „Sloboda medija u Srbiji i dalje nalazi pod izazovom, naročito imajući u vidu slučajeve pretnji, zastrašivanja, govora mržnje i nasilja nad novinarima“.

Na meti kampanje predstavnika/ca vlasti i prorežimskih medija našli su se i potpisnici/e inicijative „ProGlas“. Inicijativa „ProGlas”, iza koje je okupljena grupa uglednih intelektualaca i javnih ličnosti, ima za cilj pozivanje građana/ki da izađu na predstojeće izbore. Ubrzo nakon što je otpočelo potpisivanje inicijative, krenula je i kampanja protiv onih koji podržavaju ovu akciju, a na prvoj tribini ove incijative u Zrenjaninu došlo je i do manjeg incidenta kada su dvoje funkcionera SNS-a pokušali da vikanjem spreče njeno normalno odvijanje.

Jednom od organizatora poljoprivrednih protesta, Jovanu Jovanovu iz udruženja „Složni Pidikanci”, nekoliko muškaraca je kolima blokiralo ulaz u porodičnu kuću u Bavaništu. Muškarce koji su blokirali ulaz u Jovanovu kuću, u kojoj su se u tom trenutku nalazili njegova supruga i dvoje dece, predvodio je Dragan Šljivovački, lokalni funckioner Srpske napredne stranke. Ugrožavanje osnovnih građanskih i političkih sloboda naročito je izraženo na lokalnom nivou gde su pritisci kojima su građani/ke izloženi višestruki, a mehanizmi njihovom odupiranju su teže dostupni i ostvarivi.

Više o ovim ali i drugim slučajevima koji su zabeleženi u prethodnom periodu, pogledajte u punom izveštaju ispod: